Investeerder Funs Jacobs over geld, slaapbanken en het wereldtoneel: “Voetballers hebben vaak wel geld, maar geen tijd”

In je eentje naar Toronto, beste vrienden met Gregory van der Wiel, maar bovenal gepassioneerd avonturier. Voor een interview met Funs Jacobs, co-founder van investeringsfonds Block Party dat hij samen met Van der Wiel en Dave Dirks runt, ontmoette ik hem bij Martin’s Social Club in Amsterdam voor een gesprek over harde slaapbanken, de fuck-it mentaliteit en harde knaken. Zijn laatste investering: de Nederlandse Hyperloop van Elon Musk. 

Niet iedereen kent je. Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben begonnen als simpele student Vrijetijdsmanagement. Aan die studie heb je dus echt niets, eigenlijk. Alleen als je zelf op zoek gaat naar gave projecten voor die scene, kan de studie echt nuttig worden. Dat deed ik dus. In mijn derde jaar mocht ik stage lopen en toen ben ik uiteindelijk in Amerika bij een platenmaatschappij beland. Ik moest per se naar Amerika, al moest ik op een boerderij werken. De VS was voor mij het wereldtoneel waarop ik wilde acteren. Zelf kom ik uit Venlo en ik snakte naar ‘de grote wereld’.

In Amerika heb ik echt enorm veel geleerd, bij platenlabel Avatar Records. Daar was werken echt werken. Maar echt, werken tot je erbij neerviel. Ik had ook geen vaste woning in Los Angeles, dus ik sliep op een bank. En dan heb ik het niet over zo’n slaapbank hè. Er was niets betaalbaar man, dus ja, dan maar zo. Daarentegen is er wel een hele wereld voor me open gegaan. Op een gegeven moment had ik Chaka Khan aan de telefoon!

Na mijn avontuur ben ik weer verder in Nederland gegaan in de muziekindustrie. Daar heb ik ook enorm veel geleerd, trouwens.”

Hoe ben je vanuit de muziek de investeringswereld ingerold dan?

“Op een gegeven moment heeft DJ Aaron Gill, een goede vriend van Gregory (van der Wiel, red.), mij geïntroduceerd aan hem. Toen is het een tijd lang leuk uitgaan, feestjes en chillen geweest. Ik was toe aan iets nieuws en in die tijd sprak ik veel met Greg en hij zat er mee dat hij graag zijn geld wil investeren in dingen die een verandering voor de wereld kunnen betekenen. Geld hebben voetballers, maar tijd vaak niet. Ze worden door een club geleefd en dat gold ook voor hem. Je weet een dag van tevoren pas hoe laat je traint, waar op de wereld je bent, et cetera.

Een logisch gevolg was dan ook: het oprichten van een eigen investeringsfonds waar bekende persoonlijkheden hun geld kwijt zouden kunnen en eventueel hun gezicht aan een merk zouden kunnen plakken. Het kost niet veel tijd, en je kunt je geld nuttig investeren. De bedoeling was namelijk om vooral start-ups te funden. Zo is Block party ontstaan.

Ja, Block party, kun je kort uitleggen wat jullie doen?

“Zeker. De ‘pijn’ die Gregory had, is bekend bij meer topatleten en/of andere BN’ers. De middelen hebben, maar niet de tijd en/of knowhow om daadwerkelijk waarde toe te voegen aan hun investeringen.

We wilden om die reden een persoonlijk investeringsfonds worden. BN’ers kunnen bijvoorbeeld hun naam verbinden aan het bedrijf waarin ze investeren en zo een ambassadeur van het merk worden. Daarnaast werken we tegelijk aan de personal brand van de persoon die investeert, zodat de investering onderdeel wordt van de waarden waarvoor die topatleet/BN’er staat en andersom.

Wat voor investeringen hebben jullie al gedaan?

“Een investering is Voicey.co, dat was gelijk onze eerste. Zij zijn overigens pas live gegaan. Daarnaast hebben we een aantal weken geleden geïnvesteerd (1,25 mln, red.) in Hardt Hyperloop uit Delft. Er komt er nog een aan, maar ik weet niet of het handig is om dat nu al te zeggen. Bij Voicey en bij Hardt zijn we ook aan het kijken of we Gregory kunnen gebruiken als gezicht van de merken. Stel je een productvideo voor waar hij na de training in de Hyperloop stapt en binnen 5 minuten thuis is, bijvoorbeeld.”

Grootste tegenslag?

“Een investering die op het laatste moment uit elkaar viel, nog voor de tijd van Block Party. Dat was een heftige periode omdat ik mijn dromen even in duigen zag vallen. Gelukkig kon ik, mede door de mensen om me heen, mezelf weer snel oppakken en doorpakken. Dit moment is nu zo’n +- 2.5 jaar geleden geweest en het is fantastisch om te zien wat er nu allemaal in het verschiet ligt ten opzichte van toen.”

Beste beslissing?

“Gewoon beginnen. We zien wel waar het schip strand, en we gaan niet eerst anderhalf jaar lang aan de conceptontwikkeling zitten. De timing was achteraf dan wel niet ideaal, maar falen is het niet. We zijn net pas begonnen, dus we hebben nog een hele lange weg te gaan. Daarnaast zijn we in de investeringswereld al bekend, en hebben we drie mooie investeringen mogen doen. Ik denk dat dat iets is waar we trots op mogen zijn.”

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.