Dit valt op aan de Forbes rijkenlijst van 2018

In één jaar tijd je fortuin met 39 miljard dollar zien groeien en de eer van rijkste persoon op deze wereld: Jeff Bezos had een lekker jaar. De Amazon-topman staat aan kop van de jaarlijkse miljardairslijst van Forbes. Wij hebben de opvallendste zaken voor je op een rijtje gezet!

Bezos de rijkste

112 miljard dollar. Dat is het vermogen van de rijkste persoon op aarde. Bezos laat met zijn fortuin de concurrentie op grote afstand. Windows-eigenaar Bill Gates kreeg liefst achttien keer de eer, maar hij is weer eens van zijn troon gestoten. De 90 miljard dollar van Gates konden niet opboksen tegen de 112 miljard van Bezos. De top drie wordt gecomplementeerd door belegger Warren Buffet met 84 miljard dollar, hij was in 2008 nog de rijkste.

De opmars van Bezos gaat gelijk met die van Amazon. Het internetbedrijf ging de beurs op en Bezos profiteerde mee. Hij zag zijn fortuin met 39 miljard dollar toenemen: de grootste stijging ooit gemeten.

Duur presidentschap Donald Trump

De benoeming tot Amerikaans president heeft heel duur uitgepakt voor Trump. Medelijden hoeven we niet te hebben met een geschat vermogen van 3.1 miljard dollar en plaats 766 op de lijst, maar zijn vermogen is wel met 400 miljoen dollar afgenomen.

Noorse zusjes de jongste miljardairs

21 en 22 jaar oud, maar elk een vermogen van 1,4 miljard dollar… De Noorse zusjes Alexandra en Katharina Andresen kregen het geld in de schoot geworpen door vader Johan Andresen. Zijn bedrijf Ferd gaf hij in 2007 voor een groot deel aan zijn dochters, waardoor Alexandra en Katharina de jongste miljardairs van de wereld zijn. Plaats 1650 is voor de zusjes.

De rijkste Nederlander

Met 15,8 miljard dollar staat Charlene de Carvalho-Heineken op plaats 86. De dochter van Freddy Heineken is de rijkste Nederlander. Van achtervolgers Frits Goldschmeding (5,2 miljard, plaats 372) en Ralph Sonnenberg (2,9 miljard, plaats 822) hoeft De Carvalho-Heineken nog weinig te vrezen voor haar hoogste Nederlandse positie. Goldschmeding is oprichter van Randstad, Sonnenberg is topman van Hunter Douglas.

De rijkste Europeaan

De top drie (Bezos – Gates – Buffet) bestaat uit Amerikanen. Bernard Arnault is de hoogste Europeaan en komt op de vierde plaats. De Fransman is de baas van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) en heeft een vermogen van 72 miljard bij elkaar geharkt.

En de vrouwen dan?

De ene na de andere man volgt aan top van de rijkste personen op aarde, maar wie is de rijkste vrouw? Daarvoor moeten we naar plaats zestien, waar Alice Walton met 46 miljard dollar komt. In de top 100 rijksten der aarde zijn maar tien vrouwen te vinden.

Amerika domineert

De Amerikaanse zakenlieden gaan lekker. De Amerikanen domineren in de lijst van Forbes. De gehele top drie bestaat uit Amerikanen en in de top tien zitten liefst zeven Amerikanen. Trekken we dit door naar de top100, dan komt het aantal Amerikanen uit op 32%. Geen enkel ander land doet het beter. 

Pim Westenberg