Venezolaanse wetgevers: cryptomunt Petro is ‘illegaal en een act van rebellie’

Venezuela heeft sinds kort een nationale cryptocurrency, genaamd de Petro. Hoewel nog niet officieel ingevoerd, is er al wel zo’n 650 miljoen euro voor de munt opgehaald. De dictator van het land, Nicholas Maduro, is daar natuurlijk blij mee. Hij zegt dat het weer voor stabiliteit in ‘t land zorgt. Twee wetgevers zien de munt toch net even anders: corrupt en schandalig. 

Venezuela Asmblea Nacional is een oppositiepartij die het vaak al niet eens is met Nicholas Maduro. Zij uitte zich dan ook scherp tegen hem. Volgens hen is de digitale munt een verhulling van de politieke crisis en heeft het niets te maken met het creëren van een stabiele valuta. Maduro heeft wel gezegd dat Venezolaanse financiële instituties de munt moeten gaan accepteren. Daarmee zou het dus wel enige oplossing kunnen bieden, maar waarom niet je eigen valuta stabiliseren?

De kritiek die wijzelf op de munt hebben is simpel: een ander geldsysteem lost niet het probleem op. Het is puur symptoombestrijding. Er is nog steeds politieke- en financiële onrust in Venezuela, en niemand weet eigenlijk hoe een munt op de blockchain dat op gaat lossen. 

Financiële chaos

Door de sancties van de Verenigde Staten is Venezuela, dat lid is van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), bijna niet in staat om internationale betalingen te doen. De digitale munt zou deze problemen moet oplossen. Maduro heeft dus alleen nooit duidelijk gemaakt hoe de digitale munt precies moet gaan werken. Door de financiële crisis in het land zijn veel inwoners onder de armoedegrens terecht gekomen. Veel inwoners zijn het land al ontvlucht en om op de zwarte markt nog aan dollars te komen moet men nu ruim 100.000 bolivars neerleggen. Ter vergelijking: in juli kostte een dollar nog ‘slechts’ 10.000 bolivar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de grote geldschieter voor staten, gaf aan dat de economie van het land dit jaar met zo’n 12% is gekrompen.

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.