Bonusplafond? Voor Nederlands Wall Street wordt het weer afgeschaft

Er zijn maar weinig personen in de bank- en verzekeringswereld die fan zijn van het salarisplafond en het bonusplafond. Topmannen bij banken en verzekeraars mogen nu nog maar 20% van hun inkomen als bonus meekrijgen. Dat gold ook voor flitshandelaren, vermogensbeheerders en andere beleggingsondernemingen. Nu wordt dat weer afgeschaft. 

Even voor je verbeelding: vermogensbeheerders kunnen groter zijn dan banken zelf. Tik ‘Blackrock’ in op Google en wordt verrast. Al deze ondernemingen die zich puur focussen op het beleggen van geld, en niet bij andere bankzaken betrokkenz zijn zoals hypotheken, hebben binnenkort geen last meer van dit saaie, lage plafond. Dan mogen de private bankers weer miljoenen mee naar huis nemen, zoals het voor de crisis ging. Dit is allemaal een besluit van de Europese Commissie en onze MinFin Wopke Hoekstra. 

Héél zielig

Toch is het niet voor iedereen een feestje waard. Zoals we al zeiden, blijft het bonusplafond voor échte banken en verzekeraars gewoon standhouden. Die mogen dus bij een salaris van 2 miljoen slechts 400.000 aan bonussen meekrijgen, terwijl degenen in de beleggingssector misschien wel 8 miljoen aan bonussen ontvangen. 

Oneerlijk? Niet echt. Banken en verzekeraars hebben een publieke functie en spelen ook met geld dat niet heel vrijwillig is ingelegd. Je moet tenslotte een huis hebben en dat geld moet je bijna altijd wel lenen. Bij beleggingsondernemingen is het vaak geld dat gespaard is en opgepot wordt. Dit zetten mensen dan opzij en is niet geld dat ze echt nodig hebben. Natuurlijk is het fijn dat ook deze mensen er winst op maken, maar het is minder noodzakelijk. Als er met het gespaarde geld wat gebeurt, dan hebben we geen economische crisis. Bij banken en verzekeraars ligt dat anders. Vandaar dat de overheden ook niet willen dat bestuurders van deze banken grof betaald krijgen. Het zou laten lijken dat ze daar alleen maar zitten om geld te vangen en snel winst te maken. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.