Spotify logo

Hoeveel geld houdt rapper Josylvio over aan zijn artiestenleven?

Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, dat is de volledige naam van Josylvio. Met net een nieuw album en alsmaar meer top-50 hits doet hij in ieder geval iets goed. Featurings met Sevn Alias en Bizzey waren al eerder een feit. Daarom zochten we uit: hoeveel mag Josylvio per jaar op zijn Skittle-account bijschrijven?

Online inkomsten zijn vrijwel altijd alleen maar streaminginkomsten van Spotify, tenzij je zoals rapper Boef een eigen vlog hebt waarmee je nog centen verdient. Josylvio heeft natuurlijk genoeg Youtube-views, maar het geld wat hij daarmee verdient is niet noemenswaardig. Met Spotify maken rappers daarentegen een degelijk maandelijks salaris. Zo heeft Josylvio 1,2 miljoen unieke luisteraars per maand. Het aantal streams kan daardoor veel hoger liggen, want mensen kunnen zijn nummers vaker dan één keer streamen.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Uitgegaan van een minimum van 1,2 miljoen streams per maand en een inkomsten per stream van 0,004 dollar verdient Joost 4.800 dollar (4.000 euro) per maand aan Spotify. De helft daarvan gaat naar platenmaatschappijen en andere derden, maar dat sommetje komt zo pas. Nogmaals, dit is wanneer iedere luisteraar van Josylvio slechts één keer iets luistert. Wanneer iedere luisteraar hem vijf keer zou luisteren, pakt hij 6 miljoen streams en dan verdient hij ineens 24.000 euro per maand. Maar voor nu houden we het op het minimum.

On stage

Optredens zijn echt hella cash. Even een simpele zoekfunctie gebruiken bij het boekingskantoor en je ziet dat Josylvio zichzelf een half uur als zingende pop verhuurt voor 3.750 euro. Niet heel slecht, maar dat is niets ten opzichte van Ronnie Flex of Lil Kleine. Die zitten met hun prijs in het noorden van 7.000 euro per gage. In ieder geval, Josylvio zijn agenda laat zien dat hij in maart 9 shows heeft. Laten we dat als gemiddelde nemen voor het hele jaar.

Met optredens pakt Josylvio per maand meer dan 33.750 euro. Doe dat keer twaalf en je komt uit op een jaarlijkse inkomstenbron van 405.000 euro. Tel daar Spotify inkomsten bij op en je zit op een totaal inkomen van 453.000 euro per jaar! Zoals je weet gaat er ook nog een deel van dat geld naar alle platenlabels, managements, boekingskantoren et cetera. Uiteindelijk houden artiesten slechts 50 a 40% van de inkomsten over. Laten we optimistisch doen en hem 50% geven. Josylvio mag dan 226.500 euro per jaar op zijn bankrekening bijschrijven, zonder dat daar nog iemand bij kan. Behalve De Belastingdienst dan.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.