Het gaat weer goed met Griekenland! Dat vindt Moody’s tenminste

Een B-rating, wat? Ja, dat leggen we zo uit. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft Griekenland in ieder geval een betere score gegeven op het gebied van kredietwaardigheid. Eerst een Caa, nu een B. Zoals je weet zat en zit Griekenland in een economische crisis waar ze niet snel uitkomen. Moody’s vindt dat het nu beter gaat. Wij checkten: hoe staat het nu met Griekenland?

B, Caa, wat?

Eerst even uitleggen wat zo’n rating betekent. Je hebt een aantal bedrijven die bepaalde aandelen een cijfer geven, en zo heb je ook bedrijven die landen een cijfer geven. Zo’n bedrijf heet een kredietbeoordelaar. De bekendste zijn Fitch Ratings, Standard & Poors en dus ook Moody’s. Zij hebben voor ieder land een bepaalde kredietwaardigheid ingesteld. Kredietwaardigheid is eigenlijk gewoon hoe goed een land in staat is om zijn leningen terug te betalen. Deze rating gaat bij Moody’s van Aaa tot C. Daartussen zit dan nog Aa, A, Baa, Ba, B, Caa en Ca. Je begrijpt dat je bij de lage B’s moet gaan uitkijken en bij een C harder weg moet rennen dan voor James Bond in Spectre. 

Nederland heeft een kredietrating van Aaa, zowel bij Fitch, S&P als bij Moody’s. Voor ons geen problemen dus. Dat in tegenstelling tot de Grieken. 

Hoe gaat het met Griekenland?

28% Werkloosheid, een economische groei van -10,3%, inflatie van 33,7%. De cijfers van Griekenland in het dieptepunt van de crisis zijn niet echt denderend. Sterker nog, het is een godswonder dat Griekenland nooit failliet is verklaard. Dat kon niet wegens maatschappelijke redenen en dus heeft de EU bijgesprongen met bepaalde bailout procedures. Daar heeft Europa zo’n 110 miljard euro aan verloren + rentekosten, maar goed, laten we het daar niet over hebben. In deze tijd was de rating van Griekenland een C. De slechts mogelijke dus. 

Tegenwoordig heeft Griekenland een werkloosheid van 20,9%, een economische groei van 1,3% en een inflatie van -0,2%. De prijzen in Griekenland dalen nu dus zelfs! De schulden van Griekenland zijn alleen nog niet echt gedaald. Dat blijft hangen op een heel groot getal. Moody’s heeft de rating alsnog verhoogt omdat ze vinden dat Griekenland langzaam aan weer zelfstandig aan het worden zijn. Ze hebben weer controle op de eigen markt en dat moet gevierd worden me een B’tje!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.