Dit houden de topsporters over aan medailles tijdens de Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen in PyeongChang gaan de atleten voor de hoogste eer: een Olympische medaille. Maar daarnaast is het natuurlijk ook wel erg lekker als die podiumplaats de bankrekening spekt. De opbrengst van een Olympische medaille verschilt per land.

De Noor Sverre Lunde Pedersen heeft de finish na bijna 5000 meter schaatsen in zicht, maar de Canadees Ted-Jan Bloemen komt achter hem steeds dichter- en dichterbij. De tijd van de gouden race van Sven Kramer is niet meer in te halen, maar zilver en brons staan op het spel. Bloemen komt zij aan zij met Pedersen en daar gaan ze de finish over…. In dezelfde tijd! Uit een extra fotofinish blijkt dat Bloemen toch nét iets sneller is. Het verschil is tweeduizendste van een seconde en levert Bloemen de zilveren plak op, Pedersen krijgt brons.

Een minimaal verschil, maar kassa voor Bloemen! De zilveren plak levert hem bijna tienduizend euro op, ruim drieduizend meer dan als hij een fractie van een seconde later over de streep was gekomen. Voor Pedersen zijn bankrekening maakt het geen verschil. Noorwegen geeft – net als Groot-Brittannië en Zweden – geen prijzengeld aan individuele sporters. Geheel volgens de Olympische gedachte, want: meedoen is belangrijker dan winnen. Al zullen de sporters daar zelf heel anders over denken…Was Kramer maar een Kazach…

Het prijzengeld voor een Olympische medaille wordt door individuele landen afgesproken. Voor Nederlandse sporters is dat geregeld via het NOC-NSF. In de overeenkomst tussen de 33 Nederlandse deelnemers en het Nederlands Olympisch comité is te vinden dat de sporters een relatief lage bonus krijgen. Op goud staat een bedrag van €25.500, zilver is €19.125 waard en de bronzen medaille levert €12.750.

Singapore is debutant op de Olympische Winterspelen en laat de ambities meteen zien in de bonussen die worden uitgekeerd. Als Cheyenne Goh, de enige deelnemer van Singapore aan de Spelen, goud wint bij het shorttrack levert haar dat omgerekend €667.800 op! En wat te denken van een armer land als Kazachstan. Daar wordt een gouden medaille beloond met €215.100. Sven Kramer en Ireen Wüst zouden dan alleen al via de Olympische medailles miljonair zijn geweest.

Extra verdienen met omsmelten?

Het Wilhelmus klinkt op het podium en Kramer krijgt na de succesvolle 5000 meter zijn achtste Olympische medaille. Leuk om te bewaren natuurlijk, maar wat als Kramer besluit om die medailles om te smelten? Een volledig gouden plak zou ruim €20.000 waard zijn, laat hem er daar nou vier van hebben…

Jammer voor de Olympische atleet die na het lezen van de vorige alinea al bijna op weg was naar de goudsmid, want de medaille bestaat maar voor een heel klein deel uit goud: ongeveer zes gram. De rest is zilver, waardoor de ‘gouden’ medaille maar €500 oplevert. De zilveren medaille is €277 waard, en met een bronzen medaille is zelfs een BigMac nog te duur: €3,39.

Pim Westenberg