Brexit zorgt ook voor exit economische groei

De Europese commissie presenteerde woensdag de verwachte economische groei voor 2018 en 2019. Opvallend: het Verenigd Koninkrijk is de hekkensluiter van de gehele Europese Unie.

Na de Brexit was er veel onzekerheid over de economische toekomst van de UK. Aan de ene kant waren er de doemvoorspellingen, maar daar zetten de aanvoerders van de Brexit-campagne mooi weer-berichten tegenover. Voor beide kampen valt wat te zeggen. De economie zal inderdaad groeien: 1,4% dit jaar, volgend jaar 1,1%. Toch is Groot-Brittannië het slechtst presenterende land van de Europese Unie, waar de gemiddelde groei vóór de Brexit op respectievelijk 2,3% en 2% ligt.

Hoe kan dat dan?

De Brexit-onderhandelingen zijn nog in volle gang, dus een voorspelling van economische groei lijkt wat voorbarig. Wie weet komt Groot-Brittannië als grote winnaar uit de onderhandelingen met de EU. Daar heeft de Europese Commissie een trucje op bedacht: net doen of er met de Brexit helemaal niets verandert. Dan is te zien dat Britse bedrijven angstig zijn en minder durven te investeren, met minder economische groei tot gevolg.

En hoe doet Nederland het?

Meer dan prima. Voor dit jaar verwacht de Europese Commissie een groei van 2,9%, wat neerkomt op 0,6% boven het Europese gemiddelde. Voor 2019 wordt 2,5% groei voorspeld, ook bovengemiddeld goed: +0,5%. Nederland gaat dus lekker mee in de ontwikkeling van de beste Europese groeicijfers van de afgelopen 10 jaar.

Koploper in het klassement is….. Malta! Het kleine staatje in de Middellandse Zee kan een groei van meer dan 4% tegemoet zien. Ook Roemenië en Slowakije tikken die 4% aan. Aan de onderkant staan – naast het Verenigd Koninkrijk – Italië, onze Zuiderburen, Portugal, Frankrijk en Denemarken: voor die landen blijft de groei onder de 2%.

Pim Westenberg