Wat kost de Amerikaanse overheidsshutdown van Trump?

De overheid in de Verenigde Staten ligt lam. Afgelopen vrijdag moest de nieuwe begroting door de Senaat worden gekeurd, maar die kwam er niet doorheen. Dat betekent dat de overheid geen geld meer mag uitgeven. En dat kost een heleboel geld!

Het fiscale jaar is weer afgelopen en dus moet zoals ieder jaar de nieuwe begroting worden gekeurd. Het Huis van Afgevaardigden was donderdag nog wel akkoord gegaan met het verlengen van de overheidsuitgaven, maar in de Senaat ging het mis.

Daar moeten 60 van de 100 stemmen voor zijn, en die meerderheid hebben de Republikeinen niet. De Democraten wilden alleen instemmen met de nieuwe begroting als de regering de verblijfsvergunning van 700.000 ‘illegalen’ zou verlengen, maar dat gebeurde niet. En dat betekent dat de vinger op de knip moet.

Tijdens een government shutdown mogen overheidsdiensten, die geld van de overheid krijgen, geen uitgaven meer doen. Alleen essentiële diensten, zoals bijvoorbeeld de FBI en de brandweer, blijven gewoon draaien. In totaal wordt ongeveer 40 procent van alle ambtenaren, zo’n 1 miljoen werknemers, met onbetaald verlof naar huis gestuurd.Wat kost een government shutdown?

Een shutdown vindt dus plaats omdat er geen geld besteed mag worden. Stoppen met geld uitgeven blijkt echter ook heel duur! Het kost namelijk een heleboel geld om al die diensten te sluiten en al die mensen met verlof te sturen. Bovendien is het effect van een langdurige shutdown in alle lagen van de economie voelbaar. De vorige was in oktober van 2013 en duurde zestien dagen. De schade liep toen op tot 21 miljard dollar en volgens kredietbeoordelaar Moody’s verloor de Amerikaanse economie in dat vierde kwartaal van 2013 1,4% aan economische groei.

Het is voor de Amerikanen dus te hopen dat er snel een nieuwe begroting wordt aangenomen, want zo’n shutdown is een hele dure grap. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) berekende in 2017 dat een government shutdown in de VS op dit moment zo’n 6,5 miljard dollar per dag kost. Dat is 45.000.000.000 dollar per week!

Beursbaas