Fransen en Duitsers zijn vriendjes in de strijd tegen Bitcoin

In Frankrijk zijn ze al druk bezig met maatregelen tegen cryptocurrency en bitcoin in het bijzonder meldde we eerder deze week. Nu blijkt dat ze ook al de Duitsers hebben warm gemaakt om iets te doen aan cryptovaluta. Dat vertelden de ministers van Financiën van beide landen, Fransman Bruno Le Maire en Duitser Peter Altmeier, op een gezamenlijke persconferentie in Parijs.  

G20

Beide landen gaan eerst gezamenlijk onderzoeken welke risico’s er allemaal aan bitcoin kleven en welke maatregelen haalbaar zijn. Op basis daarvan gaan ze een voorstel maken dat in maart gepresenteerd gaat worden op de G20 top. De bijeenkomst waar alle economische supermachten van de wereld samenkomen en ook wat andere landen worden uitgenodigd. Zo is Nederland ook welkom om aan te schuiven bij volgende bijeenkomst in het Argentijnse Buenos Aires. Het is het doel van beide ministers dat het voorstel een aftrap wordt van globale samenwerking rondom crypto’s. Altmeier gaf op de persconferentie aan dat ze niks meer doen dan hun verantwoordelijkheid pakken. Hij en Le Maire zien het als hun taak om aan hun burgers uit te leggen wat crypto’s eigenlijk zijn en de risico’s te verminderen.Hervormingen

De persconferentie was niet alleen belegd om over bitcoin te praten. Want dat is ook zeker niet het enige waar beide landen willen gaan veranderen. Er wordt namelijk ook gewerkt aan hervormingen van het huidige bankensysteem door de twee machtigste landen in de Europese Unie. Dat lieten Franse president Macron en Duitse bondskanselier Merkel vorige maand al weten. Vandaag staat er een afspraak gepland tussen beide leiders om daar verder over te babbelen. In de tussentijd werken Le Maire en Altmeier samen verder aan een voorstel over nieuwe regels voor onder andere het reguleren van de banken en de kapitaalmarkt. Afwachten dus wat er precies gaat gebeuren maar Altmeier en Le Maire zijn er in ieder geval heilig van overtuigd dat hun voorstel de rest van de wereld zal gaan inspireren.  

Rayen Rudrasingh