Apple betaalt 38 miljard dollar aan belasting – in één keer

Apple kennen we eigenlijk alleen maar van het oppotten van cash. Ze hebben naar verluidt meer dan 500 miljard dollar aan cash opgepot in verschillende belastingparadijzen. Met de mooie belastingregeling van Trump halen ze het geld nu terug naar de Verenigde Staten. En zelfs dan kost het geld.

Even wat uitleggen: waarom haalt Apple geld terug naar de VS, of nog beter, waarom lag het geld daar niet al? Dat zit zo: elk bedrijf betaalt over de winst een belastingpercentage, niet heel raar. Deze winstbelasting is over het algemeen zo’n 25%. Dat is een groot stuk dat ineens ingeleverd moet worden. In de VS ligt deze winstbelasting zelfs op 35% en Apple was dat dan ook niet van plan te betalen. Dat is de reden dat al het geld ‘overseas’ geparkeerd staat. Het kan alleen niet gebruikt worden voor investeringen of andere uitgaven in Amerika, want zodra het geld binnen de Amerikaanse landsgrenzen komt, betaal je er alsnog 35% over. ‘Murica!

Trump biedt uitkomst. Hij wil sowieso de belasting voor bedrijven omlaag brengen, en voor nu heeft hij dan ook een regeling in het leven geroepen waarmee multinationals met overzees geld het geld naar Amerika terug kunnen halen. Het kost de bedrijven dan slechts 15,5% belasting, in plaats van die 35%. Wat Trump hiermee wil bereiken? Make America Great Again, uiteraard. Hij zegt dat wanneer er weer geld in de VS komt rollen, dat nieuwe kansen schept voor grote investeringen en nieuwe banen. 

Toch hoeft dat niet helemaal waar te zijn wat Trump zegt. George W. Bush heeft zo’n trucje met het terughalen van geld naar Amerika ook al eens geprobeerd. Hij zette het percentage zelfs op 10%! De uitkomst van zo’n gunstig tarief? Niets. De multinationals haalde het geld wel naar Amerika terug, maar daar bleef het ook bij. In plaats van grote investeringen en daarmee veel nieuwe banen keerden ze met het geld dividend uit aan de aandeelhouders. Niets kwam dus toe aan de Verenigde Staten en de economie daarvan.

Erg veel geld

Apple betaalt dus 38 miljard dollar belasting en met een simpel rekensommetje valt te zien dat ze in totaal 245 miljard dollar richting de Verenigde Staten gaan boeken. Dat zijn pas bedragen! Of zij het wel gaan gebruiken voor nieuwe investeringen gaan we zien. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.