“Even mijn energietegoed opwaarderen”

Misschien ken je het nog van vroeger: langs de supermarkt of sigarenboer moeten om je beltegoed op te waarderen met een prepaidkaart. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een abonnement voor hun telefoon maar het good old concept heeft wel wat energiebedrijven op een idee gebracht.  Vanaf deze week zijn het niet alleen telefoons waar je prepaid-tegoed voor kan kopen. In Rotterdam en Arnhem wordt nu in vijftig huizen getest of het ook kan werken voor de energierekening. 

Het idee komt van Nuon, Greenchoice en netbeheerders die nog niks hebben gemerkt dat de economie aantrekt.  Het aantal mensen dat ze moeten afsluiten loopt namelijk amper terug. Door heel Nederland gaan er 90 duizend energiecontracten per jaar door de shredder door openstaande rekeningen. In Rotterdam wordt er iedere dag een huishouden afgesloten van gas en licht. Daardoor zijn ze gaan kijken hoe ze het anders kunnen aanpakken dan een incassobureau er op af te sturen. Hun  oplossing is door een speciale schakelaar bij mensen in huis te plaatsen. Hiermee kunnen de energiebedrijven de energie van afstand aan- en uitzetten in plaats van een huis volledig afsluiten. Ze hopen ook dat wanbetalers hierdoor bewuster worden van hoeveel energie ze verbruiken. 

Ook voordeel voor de klant

Als klant koop je tegoed in om de lichten in huis aan te houden, zodra je tegoed op begint te raken krijg je een mailtje of sms. Online kan je jouw tegoed opwaarderen, mocht het toch gebeuren dat je geen geld meer hebt dan gaat de schakelaar om. Het voordeel van die schakelaar voor de klanten is dat na betaling je binnen een minuut weer elektriciteit hebt zonder flink te hoeven dokken voor heraansluiting. Ook wordt daarmee voorkomen dat er een incassobureau langs komt. Online kan je precies inzien hoeveel dagen energie je nog tegoed hebt zodat je nooit voor een verassing komt te staan. Mocht de test een succes worden heeft het ook voordelen voor nieuwe klanten. Zo vraagt Greenchoice op het moment 400 euro aan borg bij een nieuw energiecontract die met het nieuwe systeem niet nodig zal zijn. Leuk feitje: voor de jaren 60 was je energietegoed opwaarderen heel gewoon. Je gooide toen een gaspenning in een speciale meter in je eigen huis, het idee er achter was hetzelfde als nu. 

 

Rayen Rudrasingh