Ook Indonesië wil Bitcoin & Co zo snel mogelijk weghebben

Het is een rumoerige week geweest voor Bitcoin: de waarde zakte afgelopen donderdag tijdelijk weg met zo’n 1500 euro.  Dat is een daling van 13,5 procent. De oorzaak daarvan was Zuid-Korea. Hun Minister van Justitie liet weten Bitcoin en andere cryptocurrency te willen verbannen. De reden lijkt te zijn uit angst voor illegale praktijken en gokverslavingen. In Indonesië ziet de centrale bank de crypto’s ook niet zitten.

“Please help us make the people understand”

Bank Indonesia (BI) waarschuwt al een tijdje zijn inwoners over cryptocurrency en het blijft niet alleen daarbij. Zij hebben onlangs een regel ingevoerd waardoor bedrijven die betalingssystemen beheren geen crypto’s mogen accepteren als betaalmethode. Zij onderzoeken nu of het nodig is om de handel verder te gaan reguleren. Dat zorgt natuurlijk voor paniek bij de Indonesiërs die geld hebben geïnvesteerd in digitale munten. Een woordvoerder van BI liet weten aan CNBC dat de bevolking hen niks heeft gevraagd toen ze de munten kochten. Gevolgd door een oproep aan de journalist om hun boodschap aan de mensen duidelijk te maken. De bank ziet crypto’s niet als een legale betaalmethode en wijst op de hoge risico’s. Niemand is verantwoordelijk en er is geen autoriteit die de verantwoordelijk heeft. “Dat kan de de stabiliteit van de markt bedreigen en voor flinke verliezen voor samenleving zorgen,” aldus BI.Minder impact

De waarschuwing van de Indonesiërs heeft niet dezelfde impact op de koers van Bitcoin als de maatregelen van de Zuid-Koreanen afgelopen donderdag. Dat komt omdat zij veel verder zijn met reguleringen en het al speelt op politiek gebied. Een op de drie Koreaanse werknemers zegt Bitcoins te bezitten waardoor de regering van Zuid-Korea niet snel genoeg kan gaan. Voorlopig blijft het in Indonesië bij wat reguleringen en waarschuwingen vanuit de centrale bank en daardoor is de waarde op de Indonesische markt op dit moment 210,5 miljoen rupiah zo’n 13.002 euro per Bitcoin. In Nederland is dat op het moment van schrijven 11.798 euro.

Altijd op de hoogte blijven? Join onze Facebook-cryptogroep

Rayen Rudrasingh