Als het aan Deutsche Bank ligt is het gedaan met Bitcoin

Of het nou een bankier is of je moeder, iedereen heeft ondertussen wel iets gehoord over Bitcoin. Beleggers, economen en journalisten struikelen over elkaar heen met meningen en adviezen waarom je wel of niet moet investeren in de cryptocurrency. Hoe de toekomst er uitziet weet niemand maar er kan wel lekker over gespeculeerd worden en dat doet de Deutsche Bank dan ook. Door te kijken naar de goudprijs en kostprijs van het minen van bitcoins.

Stefan Kreuzkamp schreef eind vorig jaar een analyse over de waarde van Bitcoin. Zijn conclusie was dat het onmogelijk was die waarde vast te stellen. De meest betrouwbare prijs is simpelweg de beursnotering. Waarom? De klassieke economische modellen om de waarde te vast te stellen zijn totaal ongeschikt om toe te passen op cryptocurrency. Ze zijn daardoor bij Deutsche Bank wel gaan nadenken over wat verschillende scenario’s doen met de waarde van Bitcoin.

Goud

Door sommigen wordt Bitcoin en andere cryptovaluta gezien als de toekomstige vervanger van goud. Dat lijkt misschien wat vergezocht maar goud en Bitcoin hebben daadwerkelijk wat overeenkomsten. Zo is de productie van beiden allesbehalve goedkoop: het kost iets meer dan 1800 euro om Bitcoins te minen. Dat geld gaat vooral op aan een dikke elektriciteitsrekening aan het eind van de maand. Allemaal nodig om de complexe wiskundige formules te ontcijferen om iets toe te voegen aan de blockchain. Oftewel de lijst met alle Bitcoin transacties. Voeg je daar iets aan toe levert je dat 12,5 Bitcoins op. Mocht al het goud worden vervangen door de Bitcoin loopt de prijs op naar bijna drie ton (274.334 euro). Wordt Bitcoin geaccepteerd als volwaardig handelsvaluta ligt de prijs een stuk lager op 6.412 euro.Haken en ogen

Bitcoin en goud hebben dan wel wat overeenkomsten, maar Bitcoin heeft een probleem wat goud nooit heeft gehad. Het is namelijk meer dan alleen een betaalmiddel en levert constant geld op door het verkoop van onder andere sieraden. Als de Amerikaanse overheid bedrijven die in Bitcoin handelen afsluit van de dollar stort de boel razendsnel in elkaar. Ook heeft Bitcoin een maximaal aantal transacties per uur en is een groot deel in handen van een selecte groep. Vijf spelers op de Bitcoin markt zijn verantwoordelijk voor de productie voor 75% van de nieuwe munten. Ondertussen neemt ook de concurrentie van andere crypto’s toe.

Bij elkaar zorgt dit er voor dat de waarde volgens Deutsche bank niet hoger mag worden geschat dat zo’n 15.562 euro. Niet een heel mooi toekomstuitzicht dus, aangezien de Bitcoin nu al op 13.000 euro staat.

Rayen Rudrasingh