Binnenkort is Netflix misschien alleen nog maar te zien op Apple-apparaten

Er bestaat een kans dat jij op je inferieure Samsung binnenkort geen Netflix meer kunt kijken: Apple wil het bedrijf namelijk overnemen. Nou ja, analisten zeggen dat er een kans van 40% bestaat. Je moet analisten eigenlijk nooit geloven, maar goed. Wat zou er gebeuren bij een overname van Apple, hoe kan het en waarom?

Te veel geld bestaat niet

We beginnen even met Apple. Die gasten hebben meer dan 500 miljard dollar ergens op een paar belastingparadijzen liggen. Al een tijdje hebben ze geen idee wat ze ermee moeten doen. Het geld naar de Verenigde Staten brengen was ook geen optie, want dan moet je 35% belasting over die 500 miljard betalen. Ofwel, dan houd je nog maar 325 miljard over en dat is ten opzichte van 500 miljard wel een beetje zonde. Maarrr, wie hebben we daar?! Trump, juist! Hij heeft een regeling ingevoerd dat bedrijven die geld in het buitenland hebben liggen het naar de VS mogen brengen. Dit voor maar 20%! Scheelt toch weer 75 miljard. Apple kan dan ineens 425 miljard naar de VS brengen. Hierdoor willen aandeelhouders van Apple nu wel eens zien dat er wat met het geld wordt gedaan. Een overname bijvoorbeeld.

Wie o wie?

Apple heeft dus alles cash liggen en hoeft niet naar de bank voor een lening. Hoewel dat nu erg voordelig kan, ‘moeten’ ze ook van dat cash af. Omdat Apple een grotere speler wil worden in de entertainmentindustrie, liggen er veel opties. Disney Inc. overnemen wellicht? Of toch Netflix? Dat is de vraag die nu in de entertainmentwereld het meest wordt gesteld. Op de vraag ‘heb jij ooit een vrouw aangerand?’ na dan. Maar daar bemoeien we ons niet mee. 

Apple heeft volgens zakenbank Citi 220 miljard gereserveerd voor overnames. Daar moet Netflix bijna wel mee akkoord gaan als ze een bod doen, want dat is erg hoog en ook niet realistisch. Maar Apple zou ook 6 kleinere entertainmentdiensten over kunnen nemen zodat ze het risico spreiden. Wij houden je uiteraard op de hoogte over wat er gaande is tussen die twee! Verkoop je Samsung nog maar even niet. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.