Knallende knaken: het prijskaartje van vuurwerk

Met 2018 voor de deur is het tijd voor oliebollen, champagne maar ook bijna tijd om te knallen met vuurwerk. Jaarlijks groeit het verzet tegen al dat vuurwerk, het blijft namelijk een van de gevaarlijkste tradities met jaarlijks honderden slachtoffers. Al voor het afsteken officieel is begonnen is er een man overleden door vuurwerk dit jaar. Toch stijgt het gemiddeld aantal euro’s wat wij met zijn allen spenderen aan het knalspul weer met 9 procent in 2017. De verwachting is dat Nederlanders in totaal 70 miljoen gaan uitgeven. Dat zijn niet de enige kosten die hangen aan het afsteken van al die Romeinse kaarsen, rotjes en vuurpijlen.

Miljoenenfactor: het weer

Of het wel of niet regent tijdens deze oud en nieuw kan verzekeraars een hoop schelen. Tijdens een droog uiteinde van 2017 is de verwachting dat de schade zal oplopen naar zo’n 15 miljoen euro. Dat cijfer valt zo’n 5 miljoen lager uit als er flink wat regen valt. Vorig jaar werd er voor 14,3 miljoen aan schade uitbetaald blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Bijna het volledige bedrag (12.900.000)  ging op aan het repareren van woonhuizen beschadigd door het vuurwerk, de rest gaat vooral op aan schade aan auto’s. De schade loopt over de afgelopen jaren gezien vooral terug met uitzondering van vorig jaar. Aan de jaarwisseling 2007/2008 waren verzekeraars een recordbedrag kwijt van 24,3 miljoen euro.Lichamelijke schade

Vorig jaar moesten 482 mensen langs de spoedeisende hulp met hun verwondingen. Een bezoekje aan de spoedeisende hulp kost minimaal 150 euro. Dat is minimaal 72,300 euro en aangezien het gaat om brandwonden en letselschade is het zeker dat de rekeningen die 150 euro overstegen. Veiligheid.nl schatte de medische kosten vorig jaar op 1,1 miljoen. Daar komt ook nog het verzuim van slachtoffers bij wat zo’n 1,8 miljoen euro kost.

Dat is niet het enige wat uit te drukken is in geld, zo is er een model wat berekent hoeveel ‘levensschade’ de verwonding kost. Het ongemak van de blessure uitgedrukt in een jaarlijks bedrag. Stel je bent 20, je staat voor je huis wat rotjes te knallen waardoor je niet let op jouw buurman. Die steekt wat zwaar vuurwerk af waardoor jouw hand geamputeerd moet worden. Dat kost 14.000 euro per jaar in ‘levensschade’, word je 88 loopt dat op naar een klein miljoen: 952.000 euro. Zo hangt er niet alleen een prijs aan je hand maar ook aan volledige blindheid (100.000 per jaar) en het verliezen van een vinger (2000 per jaar). De totale schade wordt hierdoor verdubbeld.

Knallend het nieuwe jaar ingaan kost daarmee 30 miljoen euro boven op de 70 miljoen die wij er voor betalen in de winkel.

Rayen Rudrasingh