Allerrijksten maar liefst 1.000.000.000.000 (!) rijker in 2017

Oh God, je hebt een loonsverhoging van 3% gehad dit jaar? Gefeliciteerd, nu verdien je 200 euro meer op jaarbasis. Leuk en aardig natuurlijk, maar de 500 rijksten ter wereld kregen er gezamenlijk een biljoen bij, of 1.000.000.000.000 dollar. Hoe komt dat toch?

Gooi erbij!

Het is algemeen aangenomen dat de rijken rijker worden en de armen armer. Buiten dat dit niet helemaal waar is, groeit het vermogen van de rijken wel elk jaar flink. Jeff Bezos, eigenaar van Amazon, kreeg er dit jaar bijvoorbeeld voor 34,2 miljard dollar aan vermogen bij! Bill Gates zijn vermogen steeg ook met 9 miljard dollar. Dat terwijl hij ontiegelijk veel weggeeft aan goede doelen.

In totaal zijn de 500 rijksten van deze wereld dus een biljoen rijker geworden. Bezos en Gates zorgen samen al voor 4,3% van de totale welvaartsstijging. Nu is het totale sommetje van de 500 superrijken 5,3 biljoen dollar. Volgend jaar was dat 4,4 biljoen dollar.  Vooral de Chinezen doen het goed. Het gemiddelde vermogen van de Chinezen in de top-500 rijken steeg met 65 procent ten opzichte van vorig jaar. 

0 to 100

Waarom worden de rijken toch altijd rijker? Simpel eigenlijk. Überrijken hebben hun geld in allerlei investeringen zitten zoals aandelen, vastgoed of obligaties. Wanneer de beurs het dan een jaar lang goed doet, gaat het ook goed met het geld van de rijken. Daar komt bij dat 10% van 20 miljard even wat meer is dan 10% van 20 duizend euro. Daardoor worden de vermogens steeds ongelijker, omdat ‘normale’ mensen zo’n vermogensstijging niet bij kunnen houden. 

In ieder geval, Gates en Co kunnen gewoon een flesje champagne opentrekken met nieuwjaar. Misschien wel twee ook.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.