Kerstmis: heilig feest of gewoon heel veel geld uitgeven?

Kerst is in Nederland een feest van consumptie: een paar dagen lang met de hele familie rond de tafel om je zo vol mogelijk te proppen met heerlijk eten en drinken. Ons kerstfeest staat bol van tradities die helemaal niets meer met de christelijke traditie te maken hebben. Zelfs de paus vindt het kerstfeest tegenwoordig te glitterig en commercieel. Hoe zijn we ooit zo ver van God’s licht gedwaald?

Oorsprong

Eigenlijk is het bijzonder dat we in Nederland zowel kerst als sinterklaas vieren. Beiden feesten zijn namelijk gebaseerd op de heilige Sint Nicholaas van Myra. De kerkelijke viering was oorspronkelijk op 6 december, de sterfdag van Nicholaas. In de middeleeuwen was het op die dag gebruikelijk om geld aan de armen te geven. Toen in de 17de eeuw de protestanten niets meer met katholieke feestdagen, zoals Sinterklaas, te maken wilde hebben, gingen steeds meer mensen het uitwisselen van de cadeaus uitstellen tot kerst.

In de loop van de 17de eeuw vergroeiden in Amerika Sinterklaas en de kerstman tot dezelfde persoon, Father Christmas. Father Christmas werd in die tijd in vele vormen afgebeeld: soms als lange, magere man en soms zelfs als hele enge gnoom. Het beeld wat wij nu van de kerstman hebben, ontstond in reclames van Coca Cola van begin 20e eeuw. Zij beeldden de kerstman in 1931 af zoals wij hem nu kennen: een warme, vriendelijke, ronde man met witte baard en een rood met witte mantel. In de daaropvolgende  decennia maakte Coca Cola jaarlijks reclames waarin de kerstman cadeautjes rondbracht en ermee speelde, kinderen begroette en tussendoor een lekker colaatje dronk. Zo is zelfs onze voorstelling van de kerstman gevormd door een multinational.

Volg ons ook op Youtube! Abonneren doe je hieerrrr!

Kerst vs. Sinterklaas

Hoewel de traditie van Sinterklaas dus meer verankerd ligt in onze geschiedenis, lijkt de kerstman de laatste jaren aan de winnende hand in de strijd der bejaarde goedheiligen. Volgens onderzoek van ING vierde in 2016 22% van de Nederlanders alleen Sinterklaas met cadeaus, tegenover 25% die alleen kerst viert met pakjes. 19% viert beide feesten met cadeaus.

Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens ING dat er steeds minder jonge kinderen zijn in Nederland. Zo vieren mensen van rond de 30 en 60 jaar, leeftijden waarop men vaak ouder of grootouder wordt, vaker Sinterklaas. Sinterklaas blijft dus toch hét feest voor de kleintjes. Zijn de kleintjes eenmaal groot geworden, dan viert de Nederlander liever kerst met de familie.

Groot is goed, veel is lekker

Tegenwoordig draait kerst voor veel mensen om lekker eten en drinken. Het mag geen geheim heten dat de drank rijkelijk vloeit bij het kerstdiner. Zo verdubbelde in 2015 het CBS de omzet van slijterijen in de decembermaand, ten opzichte van de andere elf maanden. Ook speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen draaien 50 procent meer omzet in de maand voor kerst. Om nog maar even duidelijk te maken hoe wij Nederlanders onze feestdagen het liefst doorkomen.

Voor veel mensen heeft kerst dus niets meer te maken met het oorspronkelijke feest. In plaats daarvan is het een tijd van lekker eten en drinken, onbezorgd werken aan je winter body en gezelligheid met familie. Geniet ervan en vrolijk kerstfeest allemaal!

Beursbaas