Wordt Bitcoin in de toekomst van haar troon gestoten door DigiByte?

Twee jaar geleden schreef o.a. het NRC over een winkel in Zoetermeer waar men het ‘nieuwe winkelen’ kon proberen. Bij deze nieuwe manier van winkelen werden digitale passpiegels en automatische kledingsuggesties met behulp van RFID-technologie en QR-codes gebruikt. Hoe de klanten konden betalen? Met de cryptomunt DigiByte, die twee jaar na dato niet stil heeft gezeten. De munt zou sneller én decentraler zijn dan Bitcoin.

Bitcoin heeft de afgelopen jaren de weg vrijgemaakt voor andere cryptovaluta. De mogelijkheid bestaat echter dat dit gegeven de munt uiteindelijk zal opbreken. Er zijn de afgelopen tijd namelijk veel digitale munten bijgekomen die inspelen op de gebreken van Bitcoin. Een van deze munten is DigiByte. Met een belofte van 2.000 transacties per seconde in 2020, evenveel als creditcardmaatschappij VISA en 500 keer meer dan Bitcoin, lijkt dit een munt om in de gaten te houden.Nieuwe Bitcoin

Ondanks dat de ontwikkelaars van DigiByte het waarschijnlijk niet willen, is de munt op vele vlakken de ‘nieuwe Bitcoin’ te noemen. Naast het veel groter aantal transacties per seconde is de munt ook veel sneller. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien een van de grote struikelblokken van Bitcoin de langzame transactiesnelheid is. De tijd om een Bitcoin te versturen kan variëren van een uur tot enkele tientallen uren, waar dat bij DigiByte verschilt van enkele minuten tot een uur.

Schaalgrootte

Een ander belangrijk verschil tussen Bitcoin en DigiByte is de schaalgrootte. Bij de ontwikkeling van Bitcoin is gekozen voor een limiet van 21 miljoen Bitcoin. Door een maximaal aantal munten te maken, is de munt minder gevoelig voor prijsmanipulaties omdat er geen munten bij kunnen worden gemaakt. Ondanks dat er veel munten zijn die niet zo’n maximum aantal hebben, is DigiByte ook een cryptovaluta met een maximaal aantal munten. De ontwikkelaars hebben echter voor een veel groter aantal gekozen, namelijk 21 miljard.

Volg ons ook op Youtube! Abonneren doe je hieerrrr!

Decentraal

Misschien wel het allerbelangrijkste verschil is dat DigiByte in essentie meer decentraal is dan Bitcoin. Bitcoin werd in eerste instantie in het leven geroepen als decentraal betaalmiddel, waarmee centrale instanties als banken buitenspel werden gezet. Het probleem met Bitcoin is echter dat, naarmate het gebruik de afgelopen jaren toenam, het veel stroom is gaan kosten om het systeem te onderhouden. Veel oplossingen die de langzame transactiesnelheid van Bitcoin kunnen oplossen, betekenen dat er meer computerkracht nodig is om het systeem te onderhouden. Dit betekent automatisch dat er minder mensen of bedrijven zijn die de middelen daarvoor hebben. Hiermee wordt de munt minder decentraal, in plaats van meer. Door de grotere hoeveelheid computers die transacties verwerken bij DigiByte, is het onderhoud van het systeem verspreid over meer mensen en instanties, wat het dus meer decentraal maakt dat Bitcoin.

Toekomst

Vooralsnog is Bitcoin echter veel populairder dan DigiByte. Om echt tot haar recht te komen zal DigiByte nog veel populairder moeten worden. Zolang het niet mogelijk is om te handelen in de munt op platforms zoals Coinbase, zal de waarde van de munt laag blijven en nog niet aantrekkelijk genoeg voor het grote publiek. Zonder de bekendheid zullen er weinig plekken zijn waar de munt geaccepteerd wordt en blijven mogelijkheden om het als betaalmiddel te gebruiken beperkt.

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.