Wat verdient Ed Sheeran aan Spotify in 2017?

Je kon dit jaar amper om hem heen. Ed Sheeran die de ene na de andere hit scoorde afkomstig van zijn album Divide. Ed was niet te stoppen en hij is dan ook weinig verrassend de best beluisterde artiest op Spotify, wat weer de best beluisterde muziek streamingservice is. Zowel binnen onze grenzen als wereldwijd was de roodharige het meest populair. Ook sloopte hij nog even een record voor meest beluisterde track aller tijden op het streaming platform. Wat leverde al dat succes dit jaar op Spotify de Britse singer-songwriter eigenlijk op?

Spotify’s betaalmodel

Allereerst is niet iedere stream hetzelfde voor Spotify, ze hebben betalende klanten en mensen die gratis luisteren en tussendoor advertenties krijgen. Hoe meer zogenaamde premium klanten Ed Sheeran in zijn fanbase heeft zitten, hoe meer dat hem en voornamelijk zijn platenmaatschappij Atlantic Records oplevert. We weten niet hoeveel premium klanten en gratis gebruikers er precies naar de warme klanken van Ed en zijn gitaar hebben geluisterd. Natuurlijk hebben we wel een gemiddelde van wat Spotify uitbetaalt per stream: zo’n 0,0004 dollar cent. Daarmee blijven ze overigens dik achter bij platformen als Apple Music, Tidal en Deezer die meer betalen iedere keer dat een nummer wordt geluisterd. Spotify houdt naar eigen zeggen dertig procent van wat ze binnen krijgen, de overige inkomsten gaan op een hoop en wordt dan uitbetaald aan de artiesten aan de hand van het aantal plays.

Ed’s 2017 in cijfers

Spotify deelt onze liefde voor cijfertjes niet, het is namelijk niet gemakkelijk om uit te vinden hoe vaak er exact naar Sheeran is geluisterd dit jaar. We moeten het doen met de statistieken van zijn laatste album, zijn meest gestreamde plaat Shape of You en het maandelijkse aantal luisteraars. Het album is zo’n 3,1 miljard keer beluisterd of anders: 3,100,000,000, dat keer de 0,0004 dollar cent en je komt op een bedrag uit van 1,240,000 dollar. Omgerekend naar euro’s iets meer dan 1 miljoen: 1,015,611. Shape of You leverde op zichzelf 560 duizend euro op en werd 1,3 miljard keer beluisterd. Kanttekening: dat nummer staat ook op Divide dus er is zeker overlap.

Houden we nog het aantal maandelijkse luisteraars over, dat is iets minder makkelijk te berekenen, het gaat immers om luisteraars niet om streams. Ed’s aantal maandelijkse luisteraars staat op dit moment op 51.054.234. Als we er vanuit gaan dat zij allemaal een nummer luisteren, leveren zij de popster 20.421 dollar per maand op. Dat is 17.240 euro. Gelukkig voor Ed zijn album sales en stadion tours een stuk lucratiever: naar verluidt verdient hij 1,5 miljoen euro per optreden.

Rayen Rudrasingh