IKEA is Nederlands – en nog meer over de belastingontwijking

Wat als de Billy-kasten van IKEA binnenkort uit de schappen verdwijnen? Niet meer tien uur per kast zwoegen, of alsnog naar de winkel gaan omdat het bouwpakket zogenaamd niet alles zou bevatten. Het geliefde Zweedse firma wordt beticht van belastingontwijking via Nederland, en dat is waarschijnlijk ook terecht. Hoe werkt die belastingroute en is het strafbaar?

IKEA kaas!

IKEA is sinds lange tijd gevestigd in Nederland, en daarom is het feitelijk een Nederlands bedrijf. Dit komt omdat IKEA voor het belastingklimaat in Delft zit. Die constructie zit zo: in Nederland hoef je over intellectueel eigendom geen belasting te betalen. Intellectueel eigendom is een nogal groot begrip: het kunnen liedjes zijn, technische uitvindingen, merknamen en ga zo maar door. IKEA heeft van zijn winkel een hele ‘ervaring’ gemaakt, waardoor dit ook intellectueel eigendom is.

Wacht, hoe?

In Nederland zit het bedrijf IKEA Inter Systems dat al dit intellectueel eigendom van IKEA beheert. Vervolgens zit daar weer een bedrijf naast, IKEA Group, dat per verkocht product een hoog percentage van de aankoopprijs afdraagt aan IKEA Inter Systems. Zo vloeit er een groot deel van de winsten door naar IKEA Inter Systems in Nederland dat bijna geen belasting betaalt. Het is tenslotte intellectueel eigendom en dat wordt bijna niet belast. De winst van IKEA Group, dat een ‘gewoon’ belasttingpercentage betaalt, is laag door die percentages die ze moeten betalen.

EU aan je kont

Deze belastingconstructie is al heel lang bekend, maar er wordt nu pas wat aan gedaan. De Europese Unie vindt het nu wel mooi geweest. In totaal heeft IKEA zo’n 1 miljard euro aan belasting ontweken en dat wil de EU terug in de landen waar het hoort. Wat IKEA doet is alleen niet strafbaar! Het kan alleen wel zo zijn dat het alsnog een miljard belasting moet gaan betalen.

In totaal wordt er jaarlijks voor 3.000 miljard aan belasting ontweken door Nederland heen. IKEA is dus niet de enige, maar is nu wel in het nieuw. Eerder werd Starbucks al gepakt op dezelfde manier.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.