BlackRock: het bedrijf waar de 1.000 miljard van Apple meer dan 5 keer in past

BlackRock is het bedrijf dat het meeste geld op de wereld beheert, ten opzichte van andere bedrijven. In totaal heeft het bedrijf 5,7 biljoen dollar aan vermogen dat ze moeten beheren voor hun klanten. Daarmee beheert het bedrijf meer geld dan 6 keer de Nederlandse economie en 5 keer de waarde van Apple. Wat doet dit bedrijf precies en hoe is het begonnen?

Begin

BlackRock is ooit gestart ergens in 1988 door een paar slimme beurshandelaren. De focus lag op het investeren van geld voor anderen met een goed risicomanagement. Dat betekent bijvoorbeeld dat je het geld dat je hebt moet spreiden over verschillende aandelen, bedrijfstakken, landen et cetera. Als je maar niet alles in één keer kwijt bent door een negatief beursbericht van een bepaald bedrijf. In 1992 beheerde het bedrijf al 17 miljard dollar en in 1994 was dat gegroeid tot 53 miljard. Dit geld kwam van vermogende mensen die hun geld láten investeren, bedrijven, overheden, pensioenfondsen en ga zo maar door. Het geld kan overal vandaan komen, als het maar legaal is.  

De grootste vermogensbeheerder had al vroeg door wat de volgende nieuwe trend was: indexbeleggen. Dat is een vorm van beleggen waarbij je door een bepaald product te kopen, je geld gelijk al verspreid zit in 500 verschillende bedrijven. Dit kan redelijk goedkoop en doet het vaak ook beter dan het gemiddelde rendement op de hele wereldmarkt. Zo kun je die dure beursmanagers dus de deur wijzen, want je kunt goedkoper meer winst maken. BlackRock had dit samen met The Vanguard Group (die 4,7 biljoen beheert) snel door en zo hebben zij uiteindelijk 5,7 biljoen in beheerd geld opgebouwd.

Even ter illustratie: 5,7 biljoen = 5.700.000.000.000!

 

Wat doen ze met dit geld?

Hoe ga je 5,7 biljoen dollar investeren? Je hebt namelijk keuzes in overvloed. Ga je er woningen mee kopen, aandelen, of ga je net als een bank leningen uitgeven? BlackRock doet dit eigenlijk allemaal, maar ze zijn vooral actief op de financiële markten met aandelen en soortgelijke beleggingen. Wanneer zij iets inkopen op de beurs, heeft het effect op iedereen. Met 5,7 biljoen kun je zo’n 25 keer Shell opkopen. Wanneer een vermogensbeheerder die bij BlackRock werkt dan voor 100 miljoen dollar Shell inkoopt, heeft hij gelijk 1% van alle aandelen in handen. En in de beurswereld is dat erg veel. 

Uit de praktijk: BlackRock heeft afgelopen week voor 7 miljoen aan aandelen Ferrari gekocht. Daarmee hebben ze gelijk 3% van alle Ferrari aandelen in de portemonnee. Zo snel kan dat gaan. Vermogensbeheerders zoals deze gasten zullen eigenlijk nooit failliet gaan en alleen maar groter worden. Ze zijn too big to fail en kunnen alleen wat krimpen door verkopen van bepaalde bedrijven die ze onder zich hebben. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.