Nederland is officieel géén belastingparadijs: het is gelijkspel

Als je af en toe eens een nieuwssite bekijkt (dat zijn wij hopelijk)dan weet je dat Nederland voor buitenlandse multinationals ontiegelijk aantrekkelijk is. Paul Tang, Europarlementariër namens de PvdA, probeerde Nederland in het Europees Parlement als officieel belastingparadijs aan te wijzen. De stemming was: 327 tegen 327. Een gelijkspel betekent dat het voorstel verworpen wordt. Maar wat betekent het dat we nu officieel geen belastingparadijs zijn?

Feitelijk betekent het niets. Na een gepubliceerde zwarte lijst van het Europees Parlement waarin belastingparadijzen worden genoemd kwamen veel landen naar voren, maar geen enkel Europees land. Raar hè? Nederlandse en Duitse Europarli’s (gebruik dit woord niet in een gesprek) bedachten een initiatief om Nederland ook op die zwarte lijst te zetten. De eerste stap daarvoor was Nederland ook echt als belastingparadijs laten aanmerken. Dat is dus op één stem na niet gelukt. 

Dat de stemming zo zou lopen was eigenlijk niet voorspeld, want er waren veel Duitsers die tegen protocollen van de partij die ze vertegenwoordigde vóór stemden. Daarom werd de uitslag erg spannend.

Hoe erg is het?

Zo’n 80 procent van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zitten in Nederland met een vestiging. Starbucks, Wal-Mart, Google horen daar in ieder geval bij. Meestal zijn ze hier puur voor de belastingconstructies die ze opzetten. Per jaar gaan er zo’n 3.000 miljard belastingontwijkende dollars door Nederland heen.

Maar is het erg dat zoveel bedrijven via ons kikkerlandje met een aantal dijken belasting ontwijken? Als wij daar aan verdienen, dan is het toch prima? Klopt, alleen dat is nu net het probleem. Nederland verdient extreem weinig met belastingen van die bedrijven. Daarnaast valt zo’n beleid niet te verantwoorden tegenover de Nederlandse ondernemers die gewoon 25% belasting betalen. Aan de andere kant kun je zeggen dat wanneer de Googles van deze wereld in Nederland hun bedrijf vestigen en hier slechts 1% belasting betalen, het prima is. Eén procent van 500 miljoen is 5 miljoen, terwijl 25% belasting van 0 euro alsnog 0 is. Zonder dit belastingklimaat had Google hier namelijk helemaal niet gezeten en dan kun je ook geen belasting heffen, ondanks het hoge percentage. 

Vorm je mening en get ready to fight, want dit onderwerp houd de Nederlandse politiek de hele dag bezig. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.