Voor de echte rijken: in vluchtelingen beleggen

De Maatschappelijke Alliantie; zo heet de stichting en samenwerking van 250 bedrijven en rijke families waarmee vanaf nu sociale initiatieven gesteund zullen worden. Samen met de regering gaan the happy few honderden miljoenen uitgeven aan sociale initiatieven om zo de wereld weer een stukje beter te maken. Toch is het niet alleen maar liefdadigheid. 

Wat doe je als je best een steentje bij wilt dragen aan de wereld, maar tegelijkertijd ook gewoon raskapitalist bent? Ja, dan doe je mee met de Maatschappelijke Alliantie. Op de site staat dat ze het bedrijfsleven en personen dichterbij de overheid willen brengen. Vervolgens kan er dan door bedrijven en rijke families makkelijker geïnvesteerd worden in allerlei sociale projecten. De Alliantie focust zich op scholing, integratie, werkgelegenheid en huisvestingsprogramma’s. Dit allemaal voor vluchtelingen die een nieuw leven in Nederland op willen bouwen. De voorzitter van de stichting is een oude bekende, namelijk Jan-Peter Balkenende! Vanuit Den Haag is hij het accountantswereldje in gedoken en nu is hij adviseur bij van alles en nog wat. Hij houdt zich nu dus ook bezig met maatschappelijke initiatieven. 

Geld verdienen

Als de rijke families uit ons land en bedrijven dit alles uit liefdadigheid gedaan hadden, kozen ze wel voor een andere manier. Een manier met meer publiciteit waarschijnlijk. Deze Maatschappelijke Alliantie is natuurlijk heel mooi, maar het feit blijft wel dat de personen en bedrijven die hieraan deelnemen gewoon geld willen verdienen. Zoiets heet dan heel erg mooi ‘impact beleggen’. Je investeert je geld en daar creëer je impact voor anderen mee. Aan het eind van de rekensom wordt alleen wel een plusje genoteerd voor de families en bedrijven, hoe sociaal ook. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar het is absoluut geen filantropie zoals Bill Gates dat doet. De overheid hoopt met dit geld van de alliantie uiteindelijk een beter beleid wat betreft de integratie van vluchtelingen te maken. Aan de hoeveelheid geld zal het niet liggen. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.