Bitcoin gaat nu ook voor het grote geld met ‘futures’

Zondagavond maakte Bitcoin haar debuut op de beurs. De Chicago Board Options Exchange (CBOE), de grootste speler op de Amerikaanse effectenbeurzen voor opties opende dit weekend het handelen in futures van de digitale munt. Het liep zo storm dat er twee keer een pauze moest worden ingelast op de beurs om de boel af te laten koelen. Ook de website van het beursbedrijf was tijdelijk overbelast.

Het was sinds zondag voor het eerst mogelijk om in futures te handelen van de digitale valuta. Futures zijn contracten met een bepaalde termijn die speculeren op de waarde van een product. Iemand kan zo’n contract afsluiten met de hoop dat de waarde van het product stijgt, zo iemand gaat dan ‘long’, of met de hoop dat de waarde van het onderliggende product daalt, zo iemand gaat ‘short’. Een handelaar kan bijvoorbeeld een contract opstellen dat de waarde van bitcoin in januari 2018 gestegen zal zijn. Een andere handelaar die juist denkt dat de munt in waarde zal dalen kan zo’n contract aangaan. Afhankelijk van de daadwerkelijke waarde van bitcoin in januari 2018 wint een van de twee handelaren en verdient zo een hoop geld. Ook kunnen de contracten weer worden doorverkocht. Plat gezegd: lekker gokken dus!

Pauzes

Na tweeënhalf uur stond de prijs van een future al 10% hoger dan de startprijs van 15.000$ en de beurs vond het noodzakelijk om een pauze in te lassen zodat alle handelaren even op adem konden komen van de grote waardeschommeling. Zo’n anderhalf uur later werd er weer een korte pauze van vijf minuten ingelast toen bleek dat de futures inmiddels 20% hoger stonden. Contracten die in januari verlopen werden voor rond de 18.000$ verkocht, ongeveer $2.000 dollar hoger dan koers van bitcoin zelf. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de handelaren vertrouwen hebben in een verdere koersstijging van de munt. De verwachting die sommigen hadden dat er veel ‘shorts’ zouden komen op de prijs van bitcoin, bleek onterecht te zijn. The Guardian meldt dat er in totaal bijna 2900 contracten zijn afgesloten met een aflooptermijn in januari.

Sell, sell, sell (via Giphy)

CME

Vanaf volgende week meldt een andere grote speler op de Amerikaanse derivatenmarkt zich ook voor de futures op Bitcoin. De Chicago Mercantile Exchange (CME) zal het verhandelen van de termijncontracten vanaf aankomende maandag ook starten. Met de introductie van de beleggingsproducten voor de populairste digitale munt lijkt de munt nu eindelijk de weg te hebben gevonden naar het grote kapitaal. Bij de termijncontracten worden de digitale munten niet daadwerkelijk gekocht, maar het werkt de populariteit van Bitcoin wel in de hand. Afgelopen nacht steeg de prijs met zo’n 20% en de munt lijkt onderweg naar een waarde van 20.000$.

Risico’s

Het beleggen in de digitale munt is natuurlijk niet zonder risico’s. Aangezien bitcoin van zichzelf al vrij flamboyant van aard is, is speculeren op de waarde van de munt een grote gok. Om te voorkomen dat handelaren volledig failliet gaan wanneer bitcoin weer begint de schommelen heeft de Amerikaanse toezichthouder CFTC een aantal regels opgesteld. De aanbieders van de contracten moeten ervoor zorgen dat de handelaren zo veel mogelijk bescherming krijgen. Net als bij de handel van andere futures wordt het risico overgenomen door een andere partij. Hiervoor moeten de handelaren een waarborgsom betalen, wat een percentage van de koers is. Bij olie is deze zo’n 4%, bij de bitcoin futures kunnen deze percentages variëren van 35% tot wel 50%.

Nederland

Ook in Nederland lijkt het een kwestie van tijd voordat er in futures kan worden gehandeld. Binck, DeGiro en Lynx willen de futures van CMOE en CME vanaf december gaan aanbieden aan hun klanten. Het Financieele Dagblad meldt dat Lynx nadenkt over een waarborgsom van rond de 50%.

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.