Hoeveel geld wordt er in Nederland verloren tijdens een extreme winter?

Kijk naar buiten en de kans op een witte Kerstmis wordt alsmaar groter. Voor het oog een werkelijk mooi fenomeen, maar voor de economie een zwaar obstakel dat eigenlijk nooit voordelig uitpakt. Wat kost het Nederland, zo’n sneeuwbui? 

Verkeer

Vrachtwagens gaan met duizenden tegelijk over de snelweg.  Door de sneeuwval ontstaat er meer file en dit zorgt voor vertraging van het vrachtverkeer. Elke vertraagde vrachtwagen kost per uur 50 hele euro’s. Personenauto’s kosten ongeveer een tientje per uur. Per dag kunnen er maximaal zo’n 7 miljoen personenauto’s op de weg rijden en 62.000 vrachtwagens. Dan zou je dus op een economische schade van ongeveer 73 miljoen euro per dag komen. Er staat alleen niet overal tegelijkertijd file en ook niet één uur lang. Per jaar zou de schade van al het vertraagde verkeer wél boven de 100 miljoen euro uit kunnen komen. 

Strooizout

RTL Nieuws was ons voor en heeft al eens uitgerekend hoeveel het gemeentes kost om gladheid te voorkomen. Grote gemeentes als Den Haag hebben een budget van 1,5 miljoen per jaar om zout te strooien en andere maatregelen te nemen. Enschede doet het met 723.000 euro per jaar. Als je Enschede als gemiddelde grote stad zou nemen, dan kunnen we zeggen dat een middelgrote gemeente zo’n 750.000 euro per jaar kwijt is. Nederland heeft 388 gemeenten en dan kost zout strooien per jaar 291 miljoen euro! Dat is erg veel geld, maar wel noodzakelijk. 

Ongevallen

Mensen raken ook gewond tijdens de winterbuien. Het gaat sneeuwen, dat gaat bevriezen en mensen glijden uit op het gladde oppervlak. Niet heel gek, maar dat kost ook weer een aantal doktersbezoeken. De kans op ongevallen neemt in extreem winterweer toe met 50%. De Volkskrant rekent voor ons uit dat dat 70 miljoen op jaarbasis een reële schatting is. Een groot deel daarvan wordt door de verzekeraars opgehoest (no pun intended). 

Openbaar vervoer

De NS ondervindt van elk sneeuwvlokje dertig miljoen euro schade. Dat is althans wat je zou denken met al die vertragingen. Gelukkig valt het allemaal best mee. In 2010 werd er door sneeuw en ijs 10 miljoen euro schade geleden. Eén miljoen was alleen al door het gratis eten en drinken uitdelen als de treinen niet reden. Zo hielden ze de klanten een beetje onder de duim. Andere kostenposten waren het herstellen van beschadigde treinen en het vergoeden van ‘geld terug’ claims.

Winkels & restaurants

Voor de detailhandel zijn deze weersomstandigheden ook trieste tijden. Er worden minder shirtjes in winkels gekocht en ook wordt er minder eten afgehaald bij de Chinees. Precieze cijfers zijn hier niet van, maar de rekening zal in de miljoenen lopen. Sommige restaurants zullen nu ook niet meer gaan bezorgen, of er in ieder geval langer over doen. Dat kost ook omzet. De BV Nederland een handje helpen? Bestel vanavond even twee pizza’s en claim je geld niet bij NS!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.