Twintigers kunnen binnenkort geen huis meer kopen door Basel 4

Dat is even schrikken, maar de titel is echt waar. De Bank for International Settlements (BIS) heeft namelijk het akkoord Basel 4 gesloten. Wat hebben ze gedaan?! In dat internationale akkoord worden strengere regels voor banken vastgelegd, maar dat heeft enorme gevolgen voor jij en ik die een huis willen kopen. Wij vertellen je er alles over in het kort.

Goeden onder de kwaden

De Bank for International Settlements (BIS dus) is misschien wel het hoogste orgaan in de internationale bankenwereld. Deze club bekommert zich niet alleen maar over Europa, maar gaat over heel de wereld. Hong Kong, Duitsland, De VS, Nederland, noem maar op. Gister hebben zij de akkoorden van Basel 4 gepresenteerd die hoofdzakelijk gaan over het verstrekken van hypotheken door banken. Omdat de hypotheekmarkt ervoor gezorgd heeft dat we in een wereldwijde crisis belandt zijn, pakt de BIS juist dit deel van de banken aan.

Europese landen, en vooral Nederland, zullen eronder lijden. Dat terwijl de hele rotzooi met hypotheken in de Verenigde Staten grotendeels hebben geleden tot de crisis, en niet de hypotheken in Europa. Maar goed, de afspraken worden dus wereldwijd gemaakt, want anders ontstaat er oneerlijke concurrentie. Wat zorgt ervoor dat de Nederlander enorm last krijgt van dit Basel 4-akkoord?

Basel 4

De CFO van Rabobank noemt de nieuwe regels ‘absurd en irrationeel’, hebben we van De Volkskrant.

  • Allereerst mogen banken geen mensen meer warm maken voor de lage hypotheekrente. In crisistijd stond de rente enorm laag (nu nog) en gingen banken adverteren dat nu de tijd is om een huis te kopen. Daar komen nu beperkingen op. Banken mogen binnenkort zelf niet meer hun hypotheekrentepercentage berekenen, maar dit gebeurt met toezicht van andere organen. 
  • Consumenten mogen minder geld lenen voor een huis. Bij ons mag je nu nog de volledige 100% van het aankoopbedrag van een huis lenen, maar in Basel 4 staat dat dit afgebouwd wordt tot 90% van het aankoopbedrag. Dat zou dus betekenen dat jij dalijk eerst 25.000 euro moet gaan bijleggen, voordat je ook werkelijk een huis kunt kopen. Het wordt starters dus onmogelijk gemaakt een huis te kopen, in ieder geval via de banken. 
  • Er is een lichtpuntje aan het eind van de tunnel. Basel 4 geldt niet voor verzekeraars en pensioenfondsen. Je hebt dus een grote kans dat je over 10 jaar naar een van deze twee partijen moet om je hypotheek af te sluiten. 

Succes, Netflix-kijkende, chipsetende, op de bankliggende Millennial!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.