Starbucks groeit als een gek – en opent elke 15 uur een nieuwe winkel

“Een Frappe Latte Pumpkin Gingerbread Spice met extra suiker, alsjeblieft.” Je vraagt het en het valt te verkrijgen bij Starbucks. Met een uniek merk, een unieke belastingconstructie en unieke groeimogelijkheden is Starbucks op weg naar nog meer groei, vooral in Azië. Daar werd eens even een dikke stempel op gedrukt gister.

Meer koffie!

Het gaat goed met de dure koffiezaak voor hipsters en mensen die zichzelf geen hipsters noemen, maar millennial. Afgelopen jaar heeft Starbucks zo’n 21,3 miljard dollar aan eten en drinken verkocht. Dat zijn meer dan 6 miljard koppen koffie, zelfs met de hoge prijs die zij vragen. Vorig jaar was de winst nog 19,1 miljard, een groei van 11% in een jaar dus!

Gelukkig zijn de koffiemakers geen ongeleid projectiel zoals Tesla soms wel eens kan zijn, want Starbucks houdt onder de streep ook gewoon een dikke winst van 2,8 miljard dollar over. Zelfs nu ze flink aan het uitbouwen zijn in Azië, behouden ze een prima winst. De groei werd nog eens beklonken door een 2800 m2 grote Starbuckswinkel in Shanghai. Hier kun je allerlei soorten producten kopen als bonen, bekers en andere merchandise. Maar natuurlijk kun je er ook gewoon koffie drinken en in VR bepaalde nieuwe dingen ervaren. Over the top? Ja. Bizar? Ja. Onnodig? Misschien. Leuk? Ja.

Eén winkel per 15 uur

Als je zo hard groeit zijn economen en journalisten er altijd als de kippen bij om vergelijkingen te maken. Dat slaat aan en maakt het voor het beeld wat makkelijker. Dit keer zei alleen de CEO van Starbucks China zelf dat haar bedrijf zo hard groeit dat er één nieuwe winkel per 15 uur uit de grond wordt geslagen. Elk jaar openen ze meer dan 500 winkels en er zitten slechts 365 dagen in een jaar. Een nieuwe winkel elke 15 uur is dus zo raar nog niet, maar wel ongelofelijk knap. Momenteel kun je al op zo’n 3.000 plekken je Gingerbread Latte halen, en in 2021 moeten daar op zijn minst nog 2.000 locaties bijkomen.

Wij wensen Starbucks veel succes, want zelf drinken we ze ook graag. En te veel.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.