Betalen pannenkoek: Apple mag 13 miljard euro naar Ierland overboeken

Laten we beginnen met het bericht dat 13 miljard euro vrijwel niets is voor Apple. Ze hebben 500 miljard in cashgeld en zijn op de beurs bijna 1.000 miljard dollar waard. Leuker is waarom ze 13 miljard euro moeten terugbetalen, en waarom aan Ierland?

Onder één hoedje

Dat zit zo: bijna elke multinational heeft wel constructies die dienen om zo min mogelijk belasting te betalen. Deze belastingconstructies kunnen op allerlei manieren gevormd worden, zelfs een kunstenaar zegt er ‘u’ tegen. De belastingdeskundigen a.k.a. fiscalisten van de multinationals worden dan ook spottend geldkunstenaars genoemd. Apple had zo’n belastingconstructie met de Ierse regering. Eigenlijk was het niet eens een constructie, maar meer een onderling akkoord. Apple’s hoofdkantoor staat in Dublin en daar heeft het met de Ierse regering iets gefixt om enorm weinig belasting te betalen. Na lang onderzoek van de Europese Commissie bleek dat de Appels de afgelopen jaren slechts 1 procent aan belasting hebben betaald. Normaal liggen de belastingpercentages in Europa rond de 25 procent.  De reden dat de Ierse regering dit toestaat is omdat Apple waarschijnlijk voor veel banen en uitgaven in het land zorgt. Dan kan het jou niets schelen dat ze geen belasting betalen, toch? Nee, maar de Europese Unie wel.

Nog niet klaar

Maar goed, Ierland mocht geen onderlinge afspraken maken en dus moet het nu de niet-betaalde belasting alsnog terugvragen aan Apple. Heerlijk zou je zeggen, toch? De Ierse regering vindt van niet: die weigerde de steenharde knaken terug te vragen. Zij vonden hun eigen afspraken wél binnen de wet. Uiteindelijk is er onder druk van de EU beslist dat de belasting alsnog moet worden terugbetaald. Het geld van Apple zal vanaf begin 2018 gestort worden op een rekening, maar nog niet op de Ierse overheidsrekening. Er is namelijk nog altijd een rechtszaak gaande waarin Ierland in feite zichzelf én Apple verdedigt. Als ze deze winnen, kan het geld terug naar de Amerikanen. In ieder geval, we wish you all the best Ireland

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.