Een softwareontwikkelaar kocht in 2010 twee pizza´s met 10.000 Bitcoins – die zijn nu 97 miljoen euro waard

In 2010 was de Bitcoin nog een rare munt die eigenlijk door niemand herkend werd. Vroeg je op straat wat een Bitcoin was, dacht iemand dat je het over een nieuwe supermarkt had. Dat dacht ook Lazlo Hanyecz, die met 10.000 Bitcoins twee grote pizza’s van Papa John’s kocht. Wat zal hij nu balen.

Duur avondeten

Vandaag de dag zijn 10.000 Bitcoins zo’n 97,3 miljoen euro waard. Als softwareontwikkelaar Hanyecz de digitale munten nooit had weggedaan, had hij wel iets meer dan twee pizza’s kunnen kopen. Destijds probeerde hij via het forum Bitcoin Talk pizza’s te kopen. Omdat nog geen enkel restaurant de Bitcoin kende, laat staan accepteerden, moest hij het via via doen. Hij moest dus iemand zo gek krijgen om 10.000 Bitcoin van hem over te nemen. Diegene bestelde vervolgens de pizza’s op zijn naam en adres. 

Lazo Hanyecz zijn volledige verzoek was dit:  “Ik betaal 10.000 bitcoin voor twee pizza’s…twee grote, zodat ik nog iets voor morgen heb.  Ik hou van pizzarestjes. Je mag de pizza zelf maken en naar mijn huis brengen. Of je kunt hem voor me bestellen en laten bezorgen. Waar het mij om gaat is dat ik eten krijg in ruil voor Bitcoin. Eten dat ik dus niet zelf hoef klaar te maken.”

“Ik wil graag uien, pepertjes, worst, paddenstoelen, tomaten et cetera. Dus standaard dingen, geen gekke dingen met vis of zoiets. Gewone pizza met kaas vind ik ook prima. Dat is misschien goedkoper om te maken of te bestellen.” 

Uiteindelijk heeft hij een Brit zo gek gekregen om de pizza voor hem te bestellen in ruil voor 10.000 Bitcoins. In 2010 was dat 35 euro waard. Drie jaar later

In 2013, toen de Bitcoin op 1.100 euro stond, gaf Hanyecz een interview aan de New York Times. Daar zei hij dat hij geen spijt heeft gehad van de verkoop. “In die tijd was het gewoon enorm cool om met Bitcoin ook echt iets te kopen. Daarnaast had niemand verwacht dat het ooit zo groot zou worden.”

Voor de allereerste komt er vaak een tweede kans, en zo ook voor Hanyecz. Hij had nog 4.000 Bitcoins over. Wanneer hij die verkocht heeft? “Die heb ik verkocht op ongeveer 1 dollar. Toen heb ik er een nieuwe computer en wat videokaarten voor gekocht. Zelf ben ik er nog altijd enorm blij mee!” 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.