Is het einde van Excel nabij?

Iedereen heeft er weleens mee gewerkt en menig professional krijgt er regelmatig nachtmerries van: Microsoft Excel. Op vele kantoren is het spreadsheetprogramma nog steeds de beste vriend van boekhouders, accountants en managers. Excel is wereldwijd de standaard voor financiële berekeningen en het bijhouden van de administratie. Maar misschien hoef je binnenkort nooit meer met Excel te kloten!

Vorige week waren er signalen dat enkele grote bedrijven juist willen stoppen met het programma. In een artikel van The Wall Street Journal lieten enkele financieel directeurs van grote bedrijven weten dat ze willen stoppen met Excel. Mark Garrett, financieel directeur van Adobe Inc., is zelfs bezig het gebruik van Excel volledig uit te bannen: ‘Ik wil niet dat medewerkers van onze financiële afdeling bezig zijn met het importeren, exporteren en manipuleren van data. Ik wil dat ze bezig zijn met wat de data ons vertelt.’

De financieel directeurs noemen onder andere als minpunt dat Excel niet genoeg met zijn tijd is meegegaan. Zo kan er in oudere versies niet door meerdere mensen in één bestand worden gewerkt en kan er niet voldoende data in één bestand worden opgeslagen. Zeker in de financiële wereld, waar wordt gewerkt met snel veranderende data, is het een enorme klus om al je Excel-sheets up-to-date te houden en steeds de correcte data naar het nieuwste bestand over te dragen.

In de toekomst nooit meer gekloot met Excel?

Alternatieven zijn er inmiddels genoeg. Zo is er bijvoorbeeld Wdesk van Workiva, waarbinnen je samen met een heel team in enorme documenten kan werken en veel meer data op één plek kunt opslaan. Ook Adaptive Insights en Anaplan zijn goede voorbeelden van Excel-alternatieven die meer zijn toegespitst op de toekomst.

Momenteel maakt 80% van de bedrijven wereldwijd gebruik van Excel. Office 365, waar Excel onderdeel van is, heeft meer dan 120 miljoen maandelijkse gebruikers. Er zal Microsoft dan ook veel aan gelegen zijn hun positie van marktleider te behouden. Zo is het sinds de laatste update, die deze zomer uitkwam, wél mogelijk om samen in één document te werken en kunnen meer dan 100 miljoen rijen data in één sheet worden opgeslagen.

Voorlopig maken ze zich bij Microsoft echter niet druk. Brian Jones, hoofd van Microsoft’s Excel product strategie: ‘vrijwel alle alternatieven die er nu zijn hebben een ‘exporteer naar Excel’-functie. Voor alles waar je geen op maat gemaakte oplossing voor hebt, blijf je toch gewoon Excel gebruiken.’

Beursbaas