Beschuldigd van corruptie? De Saoedische prins Abdullah lost het op met corruptie

De Saoedische prins en zoon van voormalig Saoedische koning Miteb bin Abdullah kwam drie weken geleden vast te zitten omdat hij beschuldigd werd van corruptie. En ja, dan moet je meestal de cel in. Hij is nu vrijgekomen omdat hij met de Saoedische rechtbank een schikking heeft getroffen van meer dan 1 miljard dollar. Dat is niet per definitie corruptie, maar het is wel ironisch. 

Schuldig

Miteb bin Abdullah was voordat hij opgepakt was hij minister van de nationale garde. Dat klinkt heel middeleeuws, maar het is het elitekorps die toezicht houdt op de binnenlandse veiligheid. In ieder geval, de Saoedische Abdullah heeft schuld bekend voor alle zaken die corruptie vertoonde en hij heeft ook bekend dat hij aan het verduisteren van geld deed. Fraude dus. Met hem waren er nog drie andere grote namen achter slot en grendel gezet voor dezelfde misdrijven, en raad eens? Juist, ook die hebben een schikking getroffen met de Saoedische overheid, die uit de koning en zijn adsviseurs bestaan. Momenteel regeert de 81-jarige Salman Saoedi-Arabië en was zijn zoon en kroonprins Mohammed bin Salman die Abdullah & Co achter tralies heeft gezet. De kroonprins is hoofd van de anticorruptiecommissie, dus wat dat betreft doet hij zijn werk erg goed. 

En weer door

Het zijn trouwens erg veel moeilijke namen, maar goed. Abdullah zijn ministerpost van de nationale garde is overgenomen door prins Khaled Ayyaf. Hij mag dus niet meer beslissen over de veiligheid, maar hij heeft wel nog een grote vijver aan bedrijven. Die activiteiten mag hij wel allemaal voortzetten. Niet gek natuurlijk, want zo hoort het bij een schikking: je betaalt een bedrag aan het slachtoffer (het land zelf) en je kunt doorgaan met waar je was gebleven.

Het feit dat de Abdullah zo maar even 1 miljard dollar op tafel legt is wel bijzonder. Blijkbaar is het niets voor hem, of vindt hij zijn vrijheid echt veel waard. Vrijheid of niet, het vermogen van koning Salman a.k.a. de Saoedische overheid is weer met 1 miljard dollar gespekt! 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.