Damn! Amsterdammers verkopen huis met gemiddeld 131.000 euro winst

Heb je een appartement in Amsterdam? Verkopen dan! Afgelopen jaar is de huizenmarkt zo enorm aangetrokken dat een huis in Amsterdam met zo’n 131.000 euro winst verkocht wordt. Van dat bedrag koop je in Friesland een vrijstaand huis, maar ja, het is Amsterdam. Kan deze gekte kwaad?

Het is niet alleen in Amsterdam dat de huizenprijzen zo hoog liggen. Natuurlijk winnen zij de prijs van de grootste stijging wel, maar de rest van het land kan er ook wat van. Landelijk wordt een huis voor gemiddeld 32.000 euro boven de vraagprijs verkocht! In Noord-Holland ligt het verschil tussen aankoopprijs van de koper en verkoper 75.000 euro, terwijl het in Flevoland slechts 14.000 euro is. Maaarrr, zelfs in Flevoland trekt de huizenmarkt aan. Dat we dat nog mogen meemaken. Aan de andere kant zijn er the happy few die hun huis met zo’n 50% winst hebben verkocht. Volgens onze lieve vrienden van het FD zijn dat 20% van de huizenverkopers. 

Laat maar

Moeten we ons zorgen maken dat de huizenprijzen zo snel stijgen? Ja en nee. Voor starters op de woningmarkt zoals jij en ik kan het erg irritant zijn dat er geen woningen in de grote stad te vinden zijn. Als die er dan zijn, dan kosten ze een godsvermogen. Daardoor zijn veel starters in de Randstad genoodzaakt te huren of om zichzelf op te proppen in een studio van 20 m2.

Dit had de overheid kunnen voorkomen door in de crisistijd bij te bouwen, want ze konden weten dat dit in de grote steden een probleem kon worden. Toch, als we terugkijken naar 2008 (jaar voor de crisis), liggen de prijzen nog onder het gemiddelde. Dat geldt uiteraard niet voor Amsterdam, want daar liggen de prijzen al 35% boven de vorige top. In Gelderland lijden kopers uit 2008 nog altijd gemiddeld 13.000 euro verlies. Geen megabedrag, maar toch een verlies.

In het geval van Gelderland met een zachte -g zou je kunnen zeggen dat er nog genoeg ruimte is voor een stijging van de huizenprijzen. Helaas zijn wij niet Joke van AstroTV en is het enige wat we kunnen doen de situatie aanschouwen. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.