Nieuwe start voor Dirk Scheringa: ‘Kritiek op mij niet terecht’

Afgelopen maand maakte de bekende Nederlandse ondernemer Dirk Scheringa bekend dat hij Chief Executive Officer (CEO) zal worden bij ICO HeadStart, een bedrijf dat transparantie moet gaan bieden bij het financieren van bedrijven die met blockchaintechnologie werken. De Geldpers sprak met Scheringa en oprichter Nawid Habib over het nieuwe project en zijn slechte reputatie.

De 67-jarige doorgewinterde ondernemer uit Grijpskerk werd vooral bekend van de in 2009 failliet verklaarde DSB Bank en zijn tijd als voorzitter van de voetbalclub AZ Alkmaar. Zijn nieuwe functie lijkt slechts een van de velen projecten uit het leven van Scheringa, maar is toch duidelijk anders dan zijn voorgaande werk. Scheringa is door Nawid Habib, mede-oprichter van ICO HeadStart, benaderd vanwege zijn ervaring in de zakenwereld. “Wij hebben al eens eerder zaken gedaan samen. Ik had natuurlijk al ervaring in de zakenwereld en ook in crowdfunding. Hij vroeg mij om deel van ICO HeadStart uit te gaan maken en wist mij uiteindelijk enthousiast te maken”, aldus Scheringa. Kritiek

Nadat bekend werd dat Scheringa zich in de wereld van cryptovaluta ging begeven, werd er meteen kritisch gereageerd in Nederland. Initial Coin Offerings (ICO’s), de manier van crowdfunden voor bedrijven die met blockchain werken, zijn een veelbesproken onderwerp de laatste tijd en worden fel bekritiseerd. Zo waarschuwden de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) al voor ICO’s, omdat ze gevoelig zouden zijn voor oplichting en omdat regulering ontbreekt. Dit slechte nieuws over ICO’s en het imago van Scheringa maakten de meeste mensen argwanend. Het AD sprak over ‘een bijzonder slechte keuze’ om met Scheringa samen te werken.

Scheringa is het niet eens met de kritiek: “We leven in een democratie en mensen mogen daarin hun kritiek uiten. Terecht vind ik die kritiek echter niet. Het faillissement van de DSB Bank was niet nodig en wat mensen ook vergeten is dat ik als voorzitter van AZ de club heb kunnen brengen tot waar deze nu is. De beeldvorming klopt niet en zoiets krijg je er moeilijk uit”, aldus Scheringa.

Hij vervolgt: “In andere landen, zoals de Verenigde Staten, kunnen ze het waarderen als je na het vallen weer opstaat. In Nederland is dat niet het geval, daar is men veel te calvinistisch.” Ook Nawid Habib bevestigt dat er in Nederland heel anders wordt gekeken naar Dirk Scheringa: “Buiten Nederland zijn ze helemaal gek van hem. De wereld van blockchain snakt naar iemand zoals hij. Het contrast met Nederland kan bijna niet groter zijn.” 

ICO HeadStart

Scheringa zal de functie van CEO gaan invullen bij ICO HeadStart en dus vooral teams gaan leiden en zijn expertise delen. Habib: “Als Dirk de leiding heeft, loopt iedereen vijf stappen harder.” Inmiddels heeft Scheringa ook meer kennis opgedaan van cryptovaluta. Hij krijgt ook een gedeeltelijke beloning in de door ICO HeadStart gecreëerde munt ‘Mother of All Tokens’ (MOAT). Naar eigen zeggen is de blockchaintechniek ‘fantastisch’. Scheringa: “Het is erg vernieuwend en dat spreekt mij ook erg aan. Het is echt de toekomst.”

ICO HeadStart heeft voor ogen om een keurmerk te zijn voor ICO’s. Omdat regulering nu nog ontbreekt is het volgens Habib belangrijk dat iemand zich bekommerd over mogelijke investeerders. “De community is erg kwetsbaar en regulering zou daarom van harte welkom zijn. Zo voorkom je dat mensen geld investeren in projecten die niet van de grond komen en zo hun geld verliezen.”

Wereld veranderen

Scheringa onderschrijft de potentie die blockchaintechniek heeft om banken uit het monetaire stelsel te zetten: “Ik geloof dat banken over een paar jaar niet meer bestaan. Er ontstaan allemaal kleine niches die met deze techniek worden opgevuld”, zegt Scheringa. Het is echter niet de reden dat Scheringa in deze business is gestapt. “Dat ik nu bij een bedrijf ben betrokken die met een techniek bezig is die banken buitenspel zet, terwijl ik zelf een bank heb opgericht, is puur toeval. Ik houd van ondernemen en daarom heb ik mij bij dit project aangesloten”, aldus Scheringa.

Scheringa denkt met zijn stap de weg te hebben vrij gemaakt voor andere ondernemers die niet bekend zijn in de wereld van cryptovaluta. “Vanuit mijn netwerk word ik vaak benaderd, ook door oud-directeuren van banken, die meer willen weten over deze techniek.” Scheringa vindt ook dat het noodzakelijk is voor ondernemers om te gaan nadenken over hoe ze het anders moeten gaan doen en hoe blockchain daarbij kan helpen. “Iedereen moet zich hierin gaan verdiepen. De hele wereld gaat veranderen.”

Afbeelding: Wouter Engler (CC BY-SA), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.