Binnenkort ook statiegeld op PET-flesjes en blikjes!

Als het aan een aantal organisaties uit Nederland en Vlaanderen ligt, gaan we binnenkort ook statiegeld krijgen op PET-flessen en blikjes. Dit idee is niet geheel origineel, want veel andere landen zoals Duitsland hebben deze regel al. Binnenkort misschien ook wel in Nederland en Vlaanderen. 

1839 back at it

Nogal een rare combinatie, twee landen die hiervoor de handen ineenslaan. Normaal zijn het twee politieke partijen, of hoogstens twee steden in hetzelfde land. Hier niet dus. De Statiegeldalliantie, waarin meer dan 21 organisaties zitten, willen dat beide regeringen de regels veranderen. Het is een hele goede manier om zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen. Ook wil de Alliantie laten zien dat heel veel mensen voor deze nieuwe verruiming van het statiegeld zijn, maar dat het draagvlak nooit echt bijgehouden wordt. Wanneer de discussie dus weer opgang komt, zullen voorstanders zich laten zien. Überhaupt lijkt het het niet echt een discussie, want hoe kun je er als consument tegen zijn dat je statiegeld op PET-flessen en blikjes ontvangt. Voor winkeliers is het natuurlijk een ander verhaal, zij moeten het automatische systeem weer aanpassen zodat het apparaat niet alleen meer grote PET-flessen accepteert.

Samenwerken!

De organisatie bestaat uit onder andere de gemeente Weert, Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, en Stichting De Noordzee. In België is bekend dat TestAankoop meedoet. Dat is zeg maar de Belgische Cosnumentenbond met 350.000 leden. Zij kunnen dus een best grote impact hebben. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.