Hoeveel euro’s strijken de Rotterdammers van Broederliefde eigenlijk op?

Broederliefde zou je misschien wel de grondlegger van de moderne Nederlandse rap kunnen noemen. Met Jungle,  Mi No Lob en Ik Was Al Binnen als eerste echt grote hits zijn ze niet meer weg te denken uit het land van de Nederpop. We Moeten Door is het nieuwste album dat drie dagen geleden is uitgekomen, en dat zorgt voor een nog grotere bekendheid. Maar hoe vergaat het de mannen financieel? Natuurlijk gingen wij weer eens op onderzoek uit!

Online verdiensten

Een nieuw album betekent vaak weer dat het totale aantal luisteraars en de totale streams omhoogschieten. Iedereen wil het namelijk op zijn minst één keer horen. Dat is dan weer voordelig voor de streaminginkomsten van de groep. Het specifiëren van de inkomsten op Youtube is erg lastig, omdat Broederliefde geen eigen kanaal heeft, maar hun tracks publiceert op het kanaal van hun platenlabel TopNotch. Dan kun je moeilijk meten hoeveel views er per dag bij komen en dus ook niet de inkomsten berekenen. Omdat we liever te laag dan te hoog zitten met onze schatting, houden we inkomsten per maand op 500 euro van Youtube, oftewel 6.000 euro per jaar. 

Spotify is daarentegen al een stuk interessanter. Hier krijgen ze, zoals wel vaker gezegd hebben, zo’n 0,004 dollarcent per stream uitgekeerd. Broederliefde staat op dit moment op ongeveer 900.000 streams per maand en daar verdienen ze dus per maand wat meer aan, namelijk zo’n 3.600 euro. Ook niet veel natuurlijk, want dat moet verdeeld worden over 5 en er gaan nog commissies voor de platenlabel et cetera vanaf. Toch is het al 7x zoveel als Youtube. Per jaar verdienen ze aan Spotify dan 43.200 euro. On stage

“Heb geen wifi in de club”. Nee, en daarbuiten sta je dan op te treden en kun je alsnog niet je appjes beantwoorden, maar goed. Voor optredens vragen de mannen meer dan 10.000 euro, en oh ja, ze doen ook geen privé-feesten. Dat je het even weet. Meer dan 10.000 duidt op een bedrag van misschien wel 12.500, of 15.000 euro. In een van hun nieuwe tracks zeggen ze: “we vangen 20 voor een show” en we zullen maar aannemen dat dat geen 20 ballen bij trefbal zijn. In dit geval kiezen we voor een middenweg en zetten we de gage die ze ontvangen op 15.000 per show. De groep lijkt geen agenda te hebben en kunnen we dus ook niet zien waar en wanneer ze optreden. Na lang zoeken konden we eindelijk een betrouwbaar setje evenementen opstellen. Hier zien we dat Broederliefde zo’n 9 evenementen heeft komende maand, dus daar gaan we dan vanuit. 

Een simpele rekensom zegt ons dat Emms & Co maandelijks 135.000 euro op de rekening bij mag schrijven. Per jaar is dat, inderdaad, 1.620.000 euro! 

Ik wil niet degene zijn die zegt van “ik zat bij hem in de klas.”

Miljonairs?

Oké, dus ze zijn sowieso miljonair? Nou ja, niet echt. De 1,62 miljoen die ze op jaarbasis verdienen is niet helemaal van hen. Minstens de helft gaat er nog vanaf voor TopNotch, Buma Stemra (artiestenbureau), producers en anderen. Dan zou Broederliefde per jaar zelf 810.000 euro overhouden, en dat moet dan nog door 5 gedeeld worden. Dat is 162.000 euro en daarmee kwalificeer je jezelf niet echt voor miljonair. Ze hebben het zeker niet slecht, maar John de Mol raak je nog lang niet aan. 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.