Aandeel Altice al 65% gedaald, what’s going on?

Begin november stond het aandeel van Altice nog op 16,20 euro, terwijl hij op het moment van schrijven rond de 7,95 noteert. In mei dit jaar raakte hij zelfs even de 23 euro aan, maar voorlopig lijkt dat nu écht even verleden tijd. Wat is het probleem en gaat het nog goedkomen?

Tijd voor iets anders

Altice is een Frans telecombedrijf dat eigenlijk supersnel heel groot is geworden. Dit deden ze door het overnemen van veel bedrijven, om die bedrijven vervolgens kapot te saneren en weer winstgevend te maken. Dat was – en is – gek genoeg een best slim businessmodel, maar voor Altice schijnt het niet meer te werken nu. De overnames die ze deden financierde ze vaak met geleend geld en als die heel hoog is gaan beleggers zich zorgen maken, hoe goed je ook bent in bedrijven overnemen. De rentelasten worden na iedere overname veel groter, dat kan gevaarlijk zijn.

Momenteel heeft Altice een totale schuld van 50 miljard euro. Schuld op zich is nooit erg, maar wordt dat wel als je ineens niet meer genoeg verdient om het terug te betalen. Ook beleggers vonden deze schuld een tikkeltje riskant worden en ja, dan word je hard afgestraft op de beurs. Beleggers zijn namelijk hele niet normale personen. Ze overhypen vaak elk nieuwsbericht: bij goede resultaten kopen ze als een gek in en andersom gebeurt dat ook. Als daar dan nog bij komt dat Altice moeite heeft met het winstgevend maken van de overgenomen bedrijven, dan raakt geen belegger het aandeel meer aan en zakt hij naar 8 euro. Ten opzichte van mei is dat een daling van 65%! 

Om het vertrouwen van beleggers weer te winnen, moeten ze óf duidelijk maken dat het wel goed gaat met het bedrijf óf een andere manier verzinnen om geld te gaan verdienen. 

Altice out?

Het aandeel zit nu in een groot dal. Maar dat betekent niet dat het er nooit meer uit zal komen en dat het bedrijf failliet zal gaan. ABN AMRO heeft al geadviseerd dat Altice nu weer een buy is, en dat de absolute bodemprijs dus niet meer lager dan dit zal uitvallen. Zij denken dat Altice de 16 euro weer aan zal raken. Ook heeft het bestuur van Altice gezegd dat er geen reden tot paniek is. “We hebben een robuust bedrijf en het is nu zaak om de schuld af te bouwen”. Dat is wat Patrick Drahi (niet te verwarren met onze ECB-eindbaas Mario Draghi) over zijn bedrijf kon zeggen. 

Drahi’s woorden zijn ook gelijk omgezet in daden, want gister en vandaag gaan er veel geruchten rond dat Altice bepaalde bedrijven weer wil verkopen. Eén ding is duidelijk: wanneer Ties (klinkt veel leuker) deze obstakels kan overwinnen, is de kans groot dat beleggers het bedrijf weer gaan vertrouwen. We houden je op de hoogte, natuurlijk. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.