Onrust in Bitcoinland: is ‘t geld of goud?

Onrust in Bitcoinland! Er lijkt een tweedeling te ontstaan onder de gebruikers van Bitcoin. Een van de groepen wil vasthouden aan het originele idee dat Bitcoin een digitaal betaalmiddel is, terwijl de andere groep meer heil ziet in Bitcoin als middel om waarde op te slaan. 

De discussie laaide opnieuw op nadat de harde ‘fork’, een afsplitsing van de blockchain, genaamd Segwit2x niet doorging. Segwit2x was een initiatief waarbij de ‘blocks’, een bundeling van transacties gemaakt met Bitcoin, groter worden gemaakt. Het groter maken van blocks heeft als doel dat er meer transacties tegelijk kunnen worden gemaakt met de digitale munt. Een deel van de gebruikers acht dit noodzakelijk om Bitcoin als digitaal betaalmiddel te laten functioneren. Er is echter ook een deel van de gebruikers die Bitcoin zien als een manier om waarde op te slaan en geen heil zien in grote aanpassingen aan de digitale munt.

Met de huidige groei van Bitcoin wordt het steeds lastiger om goedkoop en snel transacties te laten plaatsvinden. Er kunnen namelijk maar een beperkt aantal transacties in een block en er gaat een bepaalde tijd overheen voordat dit block versleuteld is door computers en aan de blockchain is toegevoegd. De prijs voor een transactie met bitcoins loopt ook op. Dit komt omdat mensen die bereid zijn een hogere prijs te betalen voor een transactie voorrang krijgen op mensen die hier niet toe bereid zijn. Wil je niet te veel betalen voor het overmaken van je Bitcoins, dan moet je dus langer wachten.

Het geldkamp

Bitcoin werd ontworpen om als geld te functioneren, zonder banken en met lage transactiekosten en veel gebruikers willen dat de gemeenschap vasthoudt aan deze waarden. De manier waarop Bitcoin ontworpen is lijkt echter het aantal nieuwe gebruikers niet meer te kunnen ondersteunen. De gebruikers in het ‘geldkamp’ zijn dan ook voorstander van een ‘harde fork’ waardoor Bitcoin meer transacties kan verwerken. De voordelen zijn: snellere en goedkopere transacties. De nadelen? Als een block groter wordt gemaakt, is er meer rekenkracht nodig voor computers om de blocks te versleutelen. Dit kost meer energie, meer computers en dus meer geld. Dit kan als gevolg hebben dat er alleen nog mensen overblijven om transacties te versleutelen die veel geld hebben. Hiermee komt ‘de macht’ van Bitcoin in handen van een kleinere groep mensen. 

Het goudkamp

Het ‘goudkamp’ ziet geen heil in een harde fork. Zij zijn van mening dat zelfs als de kosten te hoog zijn voor transacties, bitcoins nog steeds een goede vorm van waardeopslag zijn. De kosten zijn volgens hen nog steeds relatief goedkoop vergeleken met de kosten bij andere vormen van investeren. Bovendien is het voor mensen in minder ontwikkelde landen juist een heel stabiele en veilig manier van geld opslaan. In landen waar je een brood koopt met een briefje van 10.000 lokale valuta is de Bitcoin erg gewildWaar het goudkamp echter geen rekening mee houdt is dat het aantal gebruikers van Bitcoin zal blijven toenemen en daarmee ook de problemen als de technologie niet wordt aangepast.

Bitcoin Cash

Voor het geldkamp zijn al enkele oplossingen voorbijgekomen. Zo heeft er in augustus al een fork plaatsgevonden, waar Bitcoin Cash uit ontstaan is. Bitcoin Cash heeft grotere blocks en kan dus meer en goedkopere transacties verwerken. Het probleem is echter dat deze munt dus veel minder waard is dan Bitcoin en veel mensen in het geldkamp willen deze veranderingen alsnog zien bij hun geliefde originele Bitcoin. Ook Segwit2x was zo’n afgesproken initiatief maar is deze maand uiteindelijk toch niet door gegaan.

Manus manum lavat

Wat de gebruikers in het goudkamp lijken te vergeten is dat Bitcoin waarschijnlijk niets meer waard zal zijn als het niet meer als goedkoop en snel betaalmiddel kan worden gebruikt. Ter verdediging kan worden gezegd dat Bitcoin, net als goud, eerst een bepaalde waarde moet krijgen voordat het als betaalmiddel kan worden gebruikt. Manus manum lavat: de ene hand wast de ander. Zonder de goudfunctie is Bitcoin niets waard als betaalmiddel en zonder de geldfunctie heb je niets aan Bitcoin als waardeopslag.

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.