Multimiljardair en groots vastgoedondernemer Dik Wessels (71) overleden

Af en toe zijn er van die onverwachtse nieuwsberichten uit de financiële wereld. Dit was er zo een. Een van de weinige miljardairs die Nederland kent is vanmiddag overleden. Waaraan is nog onbekend. Dat hij een groots man was, is wel bekend. Wie was Dik Wessels, de nummer 3 uit de Quote-500?

Jonge Wessels

Dik Wessels begon als tiener in de zaak van zijn vader te werken als timmerman. Daar werkte hij hard, zoals hij de rest van zijn leven zou blijven doen. Het bedrijf van zijn vader heette destijds nog Bouwbedrijf Wessels. Een aantal jaren later nam Dik het bedrijf over van zijn vader, en met succes. Daarna heeft hij het bedrijf, samen met zijn broer Herman Wessels, uitgebouwd tot een middelgroot bedrijf met 1.250 werknemers. Dat gebeurde in 1990. Uiteindelijk fuseerde het bedrijf meerdere keren en werd het aan het einde van de rit VolkerWessels. Vandaag de dag staat dat vastgoedbedrijf nog altijd genoteerd aan de Nederlandse beurs. Met het geld wat Dikkie van de verkoop kreeg, zette hij een investeringsfonds op genaamd Reggeborgh. Hier begon zijn miljardairsavontuur. 

Naar de sterren, en daar voorbij

Een avontuur inderdaad. Sowieso is investeren een risicovol vak, maar de investering van Dik in World Online bevatte nog een extra aantal factoren waardoor het een avontuur genoemd mag worden. World Online was een veelbelovende internetprovider die na een dramatische beursgang al snel voor een duppie werd overgenomen door een andere partij. Wat er gebeurd was? De ceo van World Online Nina Brink had haar aandelen al een halfjaar voor de beursgang verkocht aan onder andere Reggeborgh, juist, de maatschappij van Wessels. Hij kocht de aandelen voor 6 euro van Brink. Zes maanden later verkocht Reggeborgh de aandelen op de beurs weer door voor ongeveer 7 keer zoveel. Je zult begrijpen dat aandeelhouders het niet fijn vinden, want ze wisten hier helemaal niets van. Gelukkig was Wessels zijn aandelen al kwijt voordat het gezeur begon. 

Gastvriendelijk

Niemand van onze redactie heeft ooit contact gehad met Dik Wessels, maar als we Quote mogen citeren was het een ‘wanneer eenmaal ontdooid, zeer gastvriendelijke man’. Weinig mensen kennen hem als een van de weinigen miljardairs van Nederland. Zelfs John de Mol en Joop van de Enden komt niet bij hem in de buurt. Wessels’ totaal geschatte vermogen is 2,1 miljard euro. Voor Amerikaanse begrippen is dat niet veel, maar voor ons kikkerlandje is dat een ontiegelijk groot fortuin. Behalve Nina Brink lijkt heel zakelijk Nederland het treurig te vinden dat hij er niet meer is, of zoals de Britten zeggen: “it’s a shame that he has ceased to be.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.