Hoe het volgende week catastrofaal mis kan gaan met de digitale munten

Er is een cryptomunt die de markt volgende week al op z’n knieën kan krijgen. Hij behoudt een constante waarde en z’n totale waarde stijgt almaar door. We hebben het over de munt Tether. Maar waarom is deze munt zo gevaarlijk?

Dag Bitcoin

Bitfinex, een van de grootste marktplaatsen voor digitale munten, werd gehackt. Er werden uiteindelijk circa 120.000 Bitcointokens gestolen. Hoe ging Bitfinex dit oplossen? Ze bedachten een truc die tot op de dag van vandaag blijkt te werken. Ze begonnen namelijk Tethercoins uit te geven aan de gedupeerde als compensatie. Iedere Tether behoudt een constante waarde van een US dollar. Maar voor hoe lang nog? Het klinkt namelijk goed, totdat je kijkt naar de formule voor de marktkapitalisatie. De watte? In begrijpelijk Nederlands is de marktkapitalisatie de waarde van een Tether maal de totale hoeveelheid Tethers in omloop. 

Alleen maar meer problemen

De marktkapitalisatie stijgt gestaag en de prijs blijft constant.  De enige reden hiervoor kan dus de groei van het aantal Tethers in omloop zijn. Oké, maar waarom is dat een probleem? Simpel, het blijkt erg lastig om Tethers om te wisselen voor echte dollars. En uiteindelijk willen de meeste mensen dat weer. Is dat dan het enige probleem? Helaas niet. De muntenmarktplaats belooft dat iedere Tether de waarde van een dollar behoudt, en op het moment zijn er ruim 670 miljoen Tethers in omloop. De vraag is of Bitfinex dit terug kan betalen als mensen hun munten weer willen inwisselen.

Het is niet waarschijnlijk. Waarom zou je het anders zo moeilijk maken om Tethers om te wisselen in Amerikaanse dollars? Nog een andere oorzaak voor een vreemd maaggevoel is dat de ochtend voor dat Bitcoin een pump kreeg naar de $8000 er 60 miljoen extra Tethers bij kwamen. Er zit dus geld dat met Tethers is gegenereerd in Bitcoin. Als we aannemen dat de Tethers niet backed zijn met “echt” geld, dan kunnen we er zeker van zijn dat wanneer mensen hun Tethers willen omwisselen en het mislukt, dat ook de koers van de Bitcoin rake klappen krijgt. Het is dan waarschijnlijk dat niet alleen Bitcoin klappen krijgt, maar ook alle andere digitale munten. Het is dan ook niet vreemd om te veronderstellen dat het volgende week wel eens goed mis kan gaan.

Mitch van Woudenberg