Leonardo Da Vinci’s ‘Salvator Mundi’ levert 450 miljoen dollar op (of 62.500 Bitcoins)

We weten natuurlijk allemaal dat Leonardo Da Vinci een van de grootste kunstenaars ter wereld was – en is. Vandaag de dag bestaan er nog zo’n 15 schilderijen van hem die bewaard zijn gebleven. Een daarvan was de Salvator Mundi, wat redder van de wereld betekent. 

DAMN.

Een klein lesje kunst kan op zijn tijd ook geen kwaad. Het schilderij leverde dus zo’n 450 miljoen dollar op, maar waarom? Waarschijnlijk werd hij voor zo enorm veel gekocht omdat het de laatste Da Vinci in privéhanden zou zijn. Als je dan nog één kans hebt om hem binnen te slepen en kunstliefhebber bent, is de beslissing misschien zo lastig. Zero Hedge heeft even voor ons omgerekend dat de prijs van het schilderij gelijkstaat aan 62,5 duizend Bitcoins. Tsja, als je het geld hebt, waarom niet?

Het schilderij is te koop gezet door de Russische Dmitry Rybolovlev. Zelf kocht hij het ooit voor 127,5 miljoen dollar. Het veilinghuis dat het meesterwerk mocht verkopen was Christie’s, dat bij de verkoop ook een commissie binnenharkt van 50,3 miljoen dollar.

Bijzonder?

Wat maakt het schilderij zelf zo zeldzaam? Daar zijn een aantal antwoorden op. Allereerst het feit dat het door Da Vinci geschilderd is. Wanneer hij een kat geschilderd zou hebben in zijn tijd zou dat schilderij ook veel waard zijn. Punt één is dus de meester die het geschilderd heeft. Ten tweede is het schilderij gericht op de Salvator Mundi, redder van de wereld, dat Jezus Christus moet voorstellen. Jezus heeft de mensheid namelijk gezuiverd van al haar zonden door aan het kruis te sterven, als we de Bijbel moeten geloven. Daarmee heeft hij ons gered en dus is hij de redder van de wereld. Tenslotte is dit beeld van Jezus als ‘Salvatore Mundi’ een bekend beeld uit de Bijbel dat door vele andere grote meesters als Titiaan (ja, dat moesten wij ook even opzoeken) is geschilderd. Ook dat drijft de prijs op. 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.