Alle 120.000 techneuten verzamelen, de maatschappij heeft je nodig!

De technologische industrie in Nederland schreeuwt van de daken dat ze mensen nodig hebben. Dat is althans wat we ons altijd geliefde bank ING doorkrijgen. Komende 12 jaar kunnen we 120.000 extra technische banen verwachten. Stop dus met je bedrijfskundige of juridische studie en probeer eens iets in Data Science en Applied Mathematics (of zoiets). 

Solliciteren maar

Het is allemaal niet echt een plotselinge gebeurtenis. De technische vooruitgang is sinds de uitvinding van de stoommachine (1770) door James Watt alleen maar sneller gaan groeien. In de jaren ’90 van vorige eeuw zijn we helemaal los gegaan door de komst en verbetering van computers. Sindsdien zijn we intertnetziek en kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder de digitale uitvindingen. Meer gebruik van digitale apparaten betekent dat er meer mogelijkheden komen voor bedrijven. Dat levert weer meer banen op, want mensen moeten die mogelijkheden wel (laten) maken. 

Bij onderzoekbureau’s van banken komen er dan altijd hele abstracte cijfers in beeld: ‘de technische sector zal dit jaar een groei van 10 procent laten zien.’ Daar hebben jij en ik niets aan. Concreet staat er dat er dit jaar nog eens 30.000 technische banen bijkomen en dat deze groei redelijk hoog blijft. Zo hoog dat er uiteindelijk 120.000 banen bijkomen. Er is alleen één probleem. 

Kijk uit, stoeprand!

Zoals we zeiden zal de groei van de technische sector ‘aanzienlijk hoog’ zijn, ofwel genoeg voor 120.000 extra banen. Dat klinkt natuurlijk heerlijk voor werkend Nederland, maar dan moet er wel vakkundig personeel zijn! Momenteel zeggen 25 procent van de technische bedrijven al dat ze niet genoeg gekwalificeerd personeel kunnen vinden en dat is een groot obstakel. Dat impliceert ook gelijk dat veel te weinig studenten technische studies kiezen. De oplossing daarvoor is wellicht het aantrekkelijker maken van een studie, maar ja, hoe doe je dat in godsnaam? Iemand die eerst dacht aan Economie, zal niet ineens Civiele Bouwtechniek gaan studeren.

Dat gedeelte laten wij aan het Ministerie over, succes minister van Engelshoven.  

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.