22 Miljard euro omzet in één dag: welkom op de Singles Day van Alibaba

Alibaba is inmiddels geen onbekende naam meer in de wereld van multinationals. De eigenaar Jack Ma is multimiljardair geworden met de online winkel en het gaat ze nog altijd voor de wind. Zo ook dit keer op de Nationale Vrijgezellendag in China, waar ze bijna 22 miljard euro binnen hebben geharkt. Damn.

Hoeveel?!

Dat is 168.269.635.159 Chinese yen, en daarmee is Nationale Vrijgezellendag in China een soort Black Friday voor singles. Overal in het land zijn dan fikse kortingen te vinden. Eigenlijk is Black Friday of het andere Cyber Monday hier niets bij, want de Vrijgezellendag is minstens twee keer zo groot als de andere ‘winkelfeestdagen’. Alibaba meldt dat er op het hoogtepunt gister 256.000 transacties per seconde plaatsvonden! Wanneer dat aantal auto’s in een seconde de weg opkomt, heb je megafiles. In ieder geval, deze Vrijgezellendag was vroeger alleen weggelegd voor de Chinese consumenten, maar Bol.com heeft er ook aan moeten geloven. Ook voor hen was het de drukste zaterdag van heel 2017 met tienduizenden verstuurde pakketjes binnen 24 uur. Hier moet Singles Day voorlopig alleen nog even wijken voor de andere twee dagen, want Black Friday en Cyber Monday doen in Nederland nog altijd beter. 

Deutschland über alles

Dit jaar namen er meer dan 140.000 handelaars deel, waaronder 60.000 internationale merken. Al na twee minuten werd de eerste miljard aan omzet aangetikt. Bij de best verkopende landen waren dit jaar Japan, Australië en Duitsland. Onze oosterburen blijken fan te zijn van de Singles Day. In tegenstelling tot ons eigen nuchtere volk, want wij kende het fenomeen tot dit jaar niet eens. De verwachting van Bol.com is dat ook dit evenement binnen een aantal jaar net zo groot is als Black Friday hier nu.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.