Belastingdienst maakt geheime afspraken met multinationals over minder belasting; wat houdt zo’n ruling in?

De Paradise Papers houden heel Nederland op het moment zo’n beetje bezig, en ons dus ook. Vanochtend werd bekend dat het bedrijf dat onder andere Pampers en Gilette onder zijn hoede heeft, afspraken met de Nederlandse Belastingdienst heeft gemaakt om zo’n 120 miljoen euro minder belasting te betalen. Dat bedrijf, Procter and Gamble, heeft daarmee 630 miljoen door kunnen sluizen naar de geliefde Kaaimaneilanden. Maar kan ieder bedrijf dit? En hoe fix je zoiets?

Regelen die hap!

Belastingen, eigenlijk altijd saai behalve wanneer je het kunt ontwijken. Multinationals die veel geld verdienen, willen zo min mogelijk belasting betalen. Nederland is een tolerant land en daarom kun je bij de Nederlandse Belastingdienst een zogenaamde ‘ruling‘ aanvragen. Je gaat om de tafel met belastinginspecteuren en vertel jij waarom jij je als multinational in Nederland wilt vestigen. De reden is vaak minder belasting betalen. In deze ruling (officieel ATR, maar who cares?) staat dan vast onder welke omstandigheden je minder belasting gaat betalen. Dat percentage staat voor een lange tijd vast. Het rare is dat deze rulings niet openbaar worden gemaakt, omdat dat volgens de wet niet hoeft. Ook bedrijven zouden dit niet fijn vinden. De onderhandelingen gebeuren dus in kleine afgesloten ruimtes plaats. Waarschijnlijk wel in een kleine ruimte op de 22e verdieping van 900 Mahler. 

 

Waarom gebeurt het?

Waarom doet De Belastingdienst dit? Nou ja, het zit zo: wanneer jij 300 bedrijven kunt lokken die maar 5% winstbelasting zullen betalen, dan hengel je toch nog grote bedragen binnen. Daarnaast zorgen die bedrijven voor meer werkgelegenheid, omdat ze bijvoorbeeld het hoofdkantoor in Nederland neer gaan zetten. Een nieuw hoofdkantoor betekent werk voor bouwvakkers en voor veel nieuwe salesmanagers, administratief medewerkers, juristen en ga zo maar door.

De Nederlandse overheid denkt dat die manier beter is dan bedrijven gewoon de normale 25% te laten betalen en dan geen bedrijven hebben die naar Nederland toe willen komen. Raar is dat natuurlijk niet, want als jij maar 20 bedrijven overhoud die wel de volle 25% belasting betalen,  heb je alsnog minder dan die 5% van 300 bedrijven, als alle bedrijven even groot zouden zijn dan. 

Of het de beste manier is valt te discussiëren, maar het is wel een manier. Wij houden je up-to-date!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.