Alle cijfers verzamelen! Hier krijgen beurshandelaren klamme handjes van

Als beurshandelaren mochten stemmen over de leukste tijd op de beurs is dat zeer waarschijnlijk het cijferseizoen. Wat? Juist, een cijferseizoen! Dit zijn de weken waarin alle bedrijven langzaamaan met hun kwartaalcijfers naar buiten komen en dan gebeuren er tenminste weer dingen op de beurs. Maar het is buiten leuk, ook gewoon belangrijk voor de raskapitalisten onder ons.

 

What’s that?

Misschien weet je het al, maar beursgenoteerde bedrijven hebben een heel magazijn vol aan administratie. Wanneer je dit dus door één accountant zou laten doen, gaat dit fout. Beursgenoteerde bedrijven huren dan ook gewoon hele accountantsbureau’s in, because why the hell not? Deze accountantsbureau’s zijn heel het jaar door met het berekenen van de omzetten, de kosten en winsten van een bedrijf. Om maar niet te spreken over solvabiliteitspercentages en operationele marges (doen we dus ook verder niet). Accountants stellen vervolgens eenmaal per kwartaal een verslag van de resultaten op en gooien dat per bedrijf een voor een de publiciteit in. Dit doen ze voor elk kwartaal, en ook voor een heel jaar. Zo kunnen aandeelhouders zien hoe goed of slecht het met hun investeringen gaat. De publicatie gaat volgens een hele ‘beursagenda’, waarin je kunt zien welk bedrijf wanneer zijn cijfers bekend gaat maken.

Omdat veel bedrijven dezelfde ‘boekhoudkundige jaren’ aanhouden, komen er dus ook veel kwartaal- en jaarverslagen tegelijkertijd op je af vliegen. Deze periode heet het cijferseizoen en is er vier keer per jaar (één keer per kwartaal). “Maakt mij niet uit, waarom is dat ‘leuk’?”

O nee, mijn aandeel!

Het geniale is dat er tijdens deze cijferseizoenen altijd bedrijven zitten die het enorm slecht hebben gedaan en enorm goed. Beurshandelaren gaan dan finaal los met de aandelen en kopen en verkopen als een malle. Aangezien de Wolf of Wall Street-types normaal niet meer doen dan naar saaie grafieken kijken en de economische situatie in de toekomst proberen te voorspellen, kunnen ze hier weer eens lekker aan de slag met rekenmodellen, nieuwsberichten en tabelletjes. Een heerlijk tijdverdrijf voor die gasten op Beursplein 5. 

 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.