Blackberry is back! Dit keer als online-ridder

Wie heeft er geen klein, sloom mobieltje gehad met een enorm groot toetsenbord dat bij nader inzien niet eens fijn was? De BlackBerry’s waren vroeger origineel bedoeld voor zakenlui, werden gigantisch snel opgepakt door de jeugd, en zijn ook gigantisch snel weer vervangen door Android’s en iPhone’s. Alsof het een scène uit Terminator is: ze zijn terug. Dit keer als bedrijf in de cybersecurity.

Dat doet pijn

BlackBerry werd vroeger geprezen om zijn veiligheid. Het was een van de veiligste mobieltjes en zelfs president Obama had zo’n zwarte bes. Je kon er namelijk geen spraak mee opnemen en dan kan je stem ook niet afgetapt worden, toch? Uiteindelijk is Obama zelfs afgestapt van dat oude ding en dat is best tekenend voor zo’n groot telefoonbedrijf. Eerst Nokia dat in het ravijn viel, daarna gingen onze Canadese vrienden erachter aan. De mannen in pak moesten dus wat nieuws verzinnen, want je wilt ook niet failliet gaan, hoewel dat niet raar is na een omzetverlies van 95 (!) procent. Daar komt nog bovenop dat de omzetcijfers van dit jaar ook op zo’n 30 procent minder voorspeld worden. BlackBerry mag dus eigenlijk geen multinational meer genoemd worden, maar een voordeel hebben ze wel: iedereen kent de naam. 

 

Psych!

Ze besloten dan ook op een reputatie voort te bouwen die ze al hadden, mede door president Obama en andere belangrijke zakenlui. De reputatie van veiligste telefoon is men altijd bijgebleven en dus gaan ze zichzelf nu focussen op het maken van veilige software voor het bedrijfsleven en de overheden. Zo zitten ze bijvoorbeeld in je auto en maken ze producten zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de nieuwe privacywetten. CEO van BlackBerry zegt: “Ergens in het komende jaar maken we de omslag, dan stopt de omzetdaling.” Ofwel, we gaan nog veel van BlackBerry horen!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.