China krijgt er elke 5 dagen één nieuwe miljardair bij

Je zou maar in China wonen. Grote kans dat jij dan ook binnen de kortste keren miljardair bent. Uit onderzoek van UBS bank en PriceWaterhouseCooper blijkt dat er afgelopen jaar in China 67 miljardairs bij zijn gekomen. Omgerekend is dat elke vijf dagen een nieuw iemand met 9 nullen op zijn bankrekening.

 

Nihau ‘Murica!

Elk jaar maken UBS en PwC het zogenaamde Billionaires Report. Ook dit jaar staan er weer leuke dingen in. Het overgrote deel van de nieuwe miljardairs komt uit het oostelijke deel van de wereld, India en Chia bijvoorbeeld. De reden dat ze vooral uit deze streken komen is omdat dit ‘nieuwe economieën’ zijn. Tot niet niet lang geleden waren China en India hele arme landen en had je daar niets te zoeken. Nu zijn deze landen zo snel aan het ontwikkelen, waardoor er ook meer mensen zijn die met technologie fors geld verdienen. Vroeger was daar alles landbouw en miljardair word je daar niet mee. In ieder geval, buiten het feit dat China een miljardair per vijf dagen afgeleverd krijgt, is Azië nu ook het continent met de meeste miljardairs! Amerika kan gedag zegen tegen de nummer 1 positie. Azië heeft er op dit moment 637, terwijl Trumpville het moet doen met 563 billionaires.

 

Ja ja, procentueel gezien doen de Verenigde Staten het nog wel beter, maar ook dat zal komende tijd gaan veranderen. Dat is tenminste wat John Matthews zegt, mede-auteur van het rapport. 

Uit de EU dan maar?

Maar hoe gaat het eigenlijk met de rest van de wereld en de andere miljardairs? Over Europa willen we het eigenlijk liever niet hebben, want wij kennen hier ‘slechts’ 342 miljardairs. Wel is het totale vermogen van alle miljardairs gestegen van 5,1 biljoen naar 6 biljoen dollar. Voor de duidelijkheid: een biljoen is 1.000 miljard. Europa is sowieso een trieste boel, want ons continent hebben er 24 miljardairs bijgekregen en 21 vaarwel moeten zeggen. De meeste van de 21 afvallers zijn overleden, zoals Lilliane Bettencourt waar we eerder over schreven. Uiteindelijk houd je netto dus een toename van drie miljardairs over; daar doen de Chinezen slechts 15 dagen over. 

De bedrijven van de miljardairs hebben in totaal zo’n 27,7 miljoen mensen in dienst. Meer dan anderhalf keer Nederland. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.