Let’s go ING, nog meer geld pompen in dat fintech

Het is aan de orde van de dag: fintech, simpelweg financiële technologie. Steeds meer bedrijven en banken krijgen door dat dit alleen maar belangrijker gaat worden en dat er geen uitweg meer is. ING richt nu een speciaal investeringsfonds op dat zich gaat richten op het investeren in de fintech-sector. Nice! De eerste storting is 300 miljoen knaken. 

 

Bakken met geld

“Fintech? Leuk hoor, financiële technologie, maar wat houdt het in?” Fintech is eigenlijk een verzamelnaam voor financiële bedrijven die zeer technisch bezig zijn. De digitale bank Bunq is bijvoorbeeld zo’n bedrijf. Alles gaat digitaal; ze hebben niet eens eigen filialen naast het hoofdkantoor. Een ander voorbeeld van een fintech innovatie is de Bitcoin. Om Bitcoin te begrijpen heb je technische kennis nodig, en om het te creëren moet je al helemaal technisch zijn. Misschien is het beste voorbeeld nog wel Zillow: zij besluiten of je een hypotheek krijgt op basis van gegevens die je digitaal invult. Daar komt geen hypotheekadviseur aan te pas, maar een algoritme. Het algoritme dat bepaalt of jij wel of geen hypotheek krijgt, bestaat daar uit meer dan 70.000 factoren. Zo kijken ze bijvoorbeeld hoe snel jij je inkomen intikt, en of jij je naam met of zonder hoofdletters intikt. Alles kan helpen bij het bepalen of jij een hypotheek kan krijgen. Wanneer je je naam zonder hoofdletters intikt, kun je namelijk gezien worden als slordig. Je zou dan ook slordig zijn bij het afbetalen. 

 

Nummerrrrrr 1

In dit soort bedrijven gaat ING dus investeren. In het voorbeeld van Zillow heeft het geen zin meer, die zijn al ernstig groot. ING kijkt vooral naar start-ups die een goed idee hebben. Om dat idee uit te voeren krijgen zij dan geld van ING. Daarnaast valt er ook veel meer te verdienen uit kleine bedrijfjes. De zet van onze oranje leeuwenbank is trouwens niet heel gek, want als er een bank weet hoe je digitaal te werk gaat, is het ING wel. Op vrijwel alles lopen zij voor met de digitale ontwikkeling. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.