Ben jij al klaar voor 1,5 miljard euro aan nieuwe Netflix shows?

Ken je dat gevoel wanneer je op een zondagavond gaat nadenken over wat je heel het weekend hebt gedaan en tot de conclusie komt dat Netflix kijken het enige is wat je op kunt noemen… Ja hè? Vrees niet, dit soort weekenden komen er alleen maar meer aan! Netflix wil namelijk 1,6 miljard dollar ophalen bij beleggers om nog meer nieuwe shows te maken. Hoe gaaf is dat? Kun je eindelijk weer eens overschakelen in plaats van vijf keer House of Cards gekeken te hebben. 

 

Een obliwat?

Dat geld ophalen bij beleggers, hoe gaat dat precies? In feite kan het op ontelbare manieren, maar vaak wordt er gekozen voor het uitgeven van aandelen die de belegger een stukje eigendom van het bedrijf geven. Een andere veelgebruikte methode is de obligatielening. Een watte? Een obligatielening is eigenlijk precies hetzelfde als een normale lening, alleen ben jij nu de bank. Deze methode gebruikt onze bingewatch-specialist zelf.

Voorbeeldje: jij kunt van een bedrijf obligaties opkopen voor laten we zeggen 1.000 euro per stuk. Elk jaar krijg je over die 1.000 euro dan een percentage aan rente uitgekeerd en aan het eind van de periode krijg je ook nog eens je 1.000 euro volledig terug. Het geld verdien je dus met de rente die je jaarlijks ontvangt. Hoelang je die rente ontvangt, hangt af van de looptijd van de obligatie.

Sign me up!

Netflix wil in dit geval obligaties uitgeven voor 10 jaar lang tegen een jaarlijkse rente van ongeveer 5 procent. Als je dus voor 5.000 euro aan obligaties hebt gekocht bij hen ontvang je daar jaarlijks 250 euro rente over. Dat levert iets meer op dan je spaarrekening vandaag de dag, die op het moment 0,05 procent rente geeft. Op een bedrag van 5.000 euro zou je dan 2,50 verdienen. Niet echt denderend goed zeg maar. 

Heeft Netflix zelf geen geld?

De echte vraag is alleen: waarom moet Netflix lenen? Hebben ze dat geld niet gewoon cash liggen? Zeer zeker, alleen is er vaak een probleem met dit soort grote bedrijven. Het geld ligt te dobberen in een belastingparadijs als Nederland of Cyprus. Wanneer ze het geld terug willen halen naar de VS om nieuwe shows te maken, kost dat 35% winstbelasting. Dan houd je van die 1,6 miljard dollar nog maar 1,04 miljard dollar over. Toch zonde, niet? Ter illustratie, Apple heeft meer dan 240 miljard dollar buiten de VS liggen

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.