Waarom moeten Apple en Microsoft bijna 700 miljoen betalen aan een bedrijfje met 20 werknemers?

Je hebt sluw, vos, Swieber, en dan komt VirnetX pas, een geniaal bedrijf dat dik casht door de onwetendheid van andere bedrijven. Of nou ja, een bedrijf dat zulke ingewikkelde documenten opstelt dat niemand er iets van snapt als zij dat willen – behalve zij natuurlijk. Uiteindelijk overtreden bedrijven bijna zeker altijd de regels in het opgestelde contract en dan gaat VirnetX naar de rechter om geld te vangen. Eerlijk? Niet echt. Slim? Ja. 

 

Swieber niet stelen!

VirnetX koopt patenten op van allerlei bedrijven, dat zijn documenten die jou als bedrijf het alleenrecht geven op het produceren en verkopen van een product, technologie of dienst. Zulke patenten worden elke dag aangevraagd door allemaal verschillende bedrijven die denken dat ze het ei van Columbus in handen hebben. VirnetX doet dit niet. Zij kopen zeer slim en strategisch de patenten van bedrijven die ze aanvragen op. Stel je voor dat VirnetX weet dat een technologie van BreadPit gepatenteerd is en zeer overeenkomt met de technologie die Apple gebruikt. Dan geef je BreadPit 20 miljoen cash voor het patent, en klaag je Apple aan voor 450 miljoen dollar. Win je de rechtszaak, dan kun je weer een aantal jaar vooruit. Heerlijk toch? 

Oeps

Het bedrijf is een voorbeeld van een patent troll: een bedrijf dat niks maakt maar strategisch patenten opkoopt en die dan via ingewikkelde constructies en contracten ter beschikking stelt van tech-giganten. De contracten zijn dus vaak zo verdomd lastig, dat de giganten altijd wel een fout maken. In het geval van Apple zou de technologie die VirnetX in handen heeft illegaal gebruikt zijn voor de apps FaceTime, iMessage, maar ook voor de iPhones en iPads zelf. En profiteer je dan compenseer je, zal VirnetX gedacht hebben, want ze eisen nu 1,20 dollar per verkochte iPhone en iPad sinds 2010. Dat komt dus neer op 439 miljoen dollar, waarvan er 100 miljoen naar de advocaten gaat voor proceskosten. Met de resterende 339 miljoen dollar kunnen ze mooie kantoorruimtes betalen en onderzoek naar welke patenten ze nu weer gaan opkopen. Apple gaat overigens wel in hoger beroep om dit trucje te ontmantelen. 

Was dit het eerste grote succes van VirnetX? Nope! In 2010 heeft het Microsoft al eens aangeklaagd. Microsoft had geen zin in hetzelfde gedoe waar Apple nu in zit en schikte voor 200 miljoen dollar. Zo konden ze een rechtszaak ontlopen. Of Virnet ethisch bezig is? Nee, niet echt. Maar business is business en een ding is zeker: ze hebben stalen ballen. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.